'Hey Fietsers': Gemeente Groningen wil fietsers bij de les houden met informele verkeersborden

Op verschillende plekken in de binnenstad van Groningen experimenteert de gemeente met verkeersborden met informele teksten. Foto: Duncan Wijting

‘Hey Fietsers, wees lief voor de voetgangers’, staat met grote zwarte letters op een geel omleidingsbord in de Poelestraat in Groningen. De gemeente experimenteert met informele aanspreekvormen op verkeersborden.

De joviale borden vielen ook dichter Jean Pierre Rawie op. Zo schreef hij in zijn column voor Dagblad van het Noorden: ‘Alom, in winkels, in reclames en zelfs op verkeersborden (‘Hé fietser’), is de u-vorm verdwenen. Mijn wrevel daarover heeft niet slechts met mijn leeftijd te maken. Ik ervaar het als onhebbelijk door Radio 4, de overheid of mijn antwoordapparaat op vertrouwelijke voet te worden benaderd.’

Fietsers in de binnenstad van Groningen negeerden de ‘oude’ omleidingsborden vaak en dat leidde tot ergernis bij aannemers die hun werk probeerden te doen in de stad. ,,Dan staken ze alsnog over terwijl dat niet kon, of reden een weg in waar ze niet in mochten”, zegt gemeentewoordvoerder Peter Steinfort.

‘Moi’ en ‘Pssst’ werkten niet

Daarom experimenteert de gemeente sinds een paar jaar met borden met een meer informele aanspreekvorm. Zo werden borden met daarop ‘Pssst’ en ‘Moi fietsers’ eerder getest, maar die hebben de tekentafel nooit verlaten. ,,Niet iedereen begreep ‘moi’ en ‘pssst’ werd als seksistisch gezien”, legt Steinfort uit.

Eind vorig jaar werd het eerste ‘Hé Fietsers’-bord geplaatst en sinds een paar weken worden de ‘Hey Fietsers’ en ‘Hé Fietsers’-borden meer gebruikt. Zo staan ze op dit moment in de buurt van het station, aan de Ubbo Emmiussingel en in de Sint Jansstraat. De reacties verschillen. Sommige mensen noemen het ‘wel geinig’, anderen vinden het brutaal. Vooral tegenover oudere mensen die door de stad fietsen.

‘Verkeersgebruikers moeten zakelijk benaderd worden’

Columnist en schrijfster Beatrijs Ritsema, van wie onlangs het boek Moderne Etiquette verscheen, vindt het niet zo’n goed idee van de gemeente. „Het is joviaal. Verkeersgebruikers moeten gewoon zakelijk benaderd worden.” In haar boek geeft ze antwoord op vragen over hoe het hoort en juist niet.

De nieuwe omleidingsborden in Groningen doen haar denken aan borden langs de snelweg waar automobilisten worden aangesproken met je of jij. „U wordt nog steeds gebruikt, dat is helemaal niet weg in de samenleving. Waarom moeten overheden ineens tutoyeren?” Volgens Ritsema hoort de gemeente ook rekening te houden met nette dames en heren die het wel prettig vinden om op een formele manier aangesproken te worden. „Er razen niet alleen studenten en tieners op fietsen door Groningen.”

Populair op Twitter

Of de informele manier van aanspreken werkt, wordt niet onderzocht. De gemeente heeft wel contact met aannemers en hun ervaringen zijn positief. Zij hebben het gevoel dat fietsers zich beter aan de regels houden.

Steinfort benadrukt dat de borden een experiment zijn. Als het klachten regent, worden ze weggehaald. De verkeersborden vallen in ieder geval op. Steinfort: ,,Foto’s van gele omleidingsborden zijn nog nooit zo populair geweest op Twitter.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu