Extra toezicht in Dokkum - in uitgaansleven én achter de voordeur - om uitbraak corona in kiem te smoren. 'Dit virus is geen ver-van-mijn-bedshow'

Mensen zitten op het terras in Dokkum, in 2020. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De gemeente Noardeast-Fryslân houdt dit weekeinde in Dokkum extra toezicht op naleving van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Dat gebeurt in het uitgaansleven, maar vooral op feestjes bij mensen thuis of in kantines. Afgelopen week raakten op die manier zeker 14 mensen besmet, waaronder enkele jongeren uit Groningen.

Dat zegt burgemeester Johannes Kramer. Hij wil zelf ook mee om te zien hoe Dokkumers met de coronacrisis omgaan. ,,Houd je aan de maatregelen, dat willen wij uitstralen. Mensen, denk er goed om: dit virus is geen ver-van-mijn-bedshow. Het zit om de hoek."

Aanleiding voor het extra toezicht is het cluster aan besmettingen dat GGD Fryslân door bron- en contactonderzoek heeft gesignaleerd in Dokkum. Van een cluster wordt gesproken als minimaal vier mensen te linken zijn aan één besmettingsbron. Landelijk zijn er op dit moment 259 van dergelijke clusters bekend, dit is het eerste in Friesland.

'Asociaal gedrag'

De bron ligt volgens GGD Fryslân bij een bescheiden feestje eind juli bij iemand thuis. Een daar besmette persoon heeft het coronavirus doorgegeven op een terras, iemand die daar besmet is heeft het virus weer op een ander overgebracht in een kroeg, meldt GGD-woordvoerder Marcel de Jong.

Volgens Wim Kleinhuis, directeur van de Veiligheidsregio Fryslân, is degene die anderen in een kroeg besmette daarheen gegaan terwijl hij al klachten had. Hij spreekt van ,,asociaal gedrag”. ,,Dit kunnen we ons niet veroorloven.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu