Gemeente Groningen neemt maatregelen voor veilige jaarwisseling. Burgemeester Koen Schuiling roept op oud en nieuw thuis te vieren. 'Maak het thuis gezellig'

Koen Schuiling, burgemeester van de gemeente Groningen. Foto: Peter van Aalst

De gemeente Groningen bereidt zich samen met de hulpdiensten voor op een veilige jaarwisseling. De prioriteit ligt bij de handhaving van de openbare orde. Ondertussen roept burgemeester Koen Schuiling inwoners op de jaarwisseling zoveel mogelijk thuis te vieren.

Evenementen en activiteiten waarbij mensen samenkomen, zoals het aftelmoment op de Vismarkt, de vuurwerkshow in Ten Boer en georganiseerde feesten, zijn vanwege de coronamaatregelen niet toegestaan. ,,Vier oud en nieuw in de huiselijke kring. Maak het thuis gezellig, wens uw buren gelukkig nieuwjaar over de haag en beperk het vuurwerk tot bijvoorbeeld sterretjes”, adviseert Schuiling daarom.

,,Met ieders medewerking maken we er een veilige en toch gezellige jaarwisseling van. Met elkaar komen we ook deze lockdownperiode door.”

Preventie, voorlichting en handhaving

De gemeente werkt in de aanloop naar oud en nieuw samen met onder meer politie, brandweer, het openbaar ministerie, Bureau HALT en WIJ Groningen. Deze samenwerking richt zich onder meer op het in kaart brengen van de risico’s in de verschillende wijken en dorpen, preventie, voorlichting en de handhaving op straat.

Om mensen die over de schreef gaan aan te pakken, kan er gebruik worden gemaakt van bestuurlijke en strafrechtelijke sancties.

In de periode voor en tijdens de jaarwisseling zijn medewerkers van WIJ Groningen veel aanwezig in de buurten. Ze maken rondes door de wijk. Ook hebben zij overleg met onder meer buurtbewoners, verenigingen, speeltuinen, buurthuizen en andere lokale organisaties. Bewoners die vragen, ideeën of zorgen hebben, kunnen contact opnemen met het WIJ-team in de buurt of via wij.groningen.nl.

Carbidschieten

In het hele land is vuurwerk verboden tijdens oud en nieuw 2021-2022. Sterretjes, knalerwten en trektouwtjes zijn wel toegestaan.

Carbidschieten is binnen de bebouwde kom eveneens verboden. Buiten de bebouwde kom is het alleen onder strenge voorwaarden toegestaan; het mag tussen 31 december 10.00 en 1 januari 02.00 uur, alleen als het veilig kan en niet op de openbare weg. Georganiseerde carbidevenementen zijn vanwege het besmettingsgevaar niet toegestaan.

Nieuws

Meest gelezen

menu