Gemeente Westerkwartier verkoopt deze nieuwbouwkavel. En die blijkt vervuild met asbest

De asbestkavel in wijk De Oostergast in Zuidhorn. Foto: Koos Bijlsma

De gemeente Westerkwartier heeft in de wijk De Oostergast in Zuidhorn een nieuwbouwkavel verkocht, waarin asbestresten zijn aangetroffen.

Bij funderingswerkzaamheden kwam de vervuiling aan het licht. In het verleden was de grond eigendom van een boer die een mestkelder had bij zijn bedrijf. Vermoedelijk was het asbest hierin verwerkt. De boerderij is als gevolg van brand verwoest, waarna puinresten die vrijkwamen in de bodem zijn verwerkt.

Vijf sleuven gegraven

Na de asbestmelding schakelde de gemeente een onafhankelijk adviesbureau in om nader onderzoek in te stellen. Hiertoe werden vijf sleuven gegraven. Het asbestverdachte materiaal werd in één sleuf aangetroffen. Daaruit trekt de gemeente de conclusie dat omringende bouwkavels niet zijn vervuild.

Uit onderzoek is gebleken dat de verontreiniging historisch van aard is, zoals de gemeente het noemt. In de huidige toestand kan geen nieuwbouw worden verricht op de betreffende kavel. De voormalige mestkelder inclusief de asbestresten moeten verwijderd worden.

Opruimen begint volgende week

De gemeente heeft inmiddels opdracht verstrekt om de voormalige mestkelder en puinresten op te ruimen. Dat gaat vanaf volgende week al gebeuren. De gemeente onderzoekt of de kosten van deze operatie op de voormalige grondeigenaar kunnen worden verhaald.

Buren niet helemaal gerust

De buren aan beide kanten van de asbestkavel kregen een geruststellende brief van de gemeente in de bus. Daarin wordt gemeld dat de bodem onder hun huizen niet is vervuild. Hoewel ze ook over een schonegrondverklaring beschikken zijn de buren niet helemaal gerust. Zij wonen inmiddels een jaar op deze plek in De Oostergast vlak bij de brede school.


Wethouder Dijkstra-Jacobi reageert

Zodra de asbestmelding binnenkwam bij de gemeente zegt wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi (VZ Westerkwartier, ruimtelijke ordening) actie te hebben genomen. ,,Wij wilden de kopers van de grond niet lang in het ongewisse laten. Daarom wordt de schoonmaak snel aangepakt. De gemeente betaalt in eerste instantie de rekening van de sanering. Of verhaal mogelijk is, zien we later wel.’’


Nieuws

Meest gelezen

menu