Schiermonnikoog is na grenscorrectie weer helemaal Fries: 'Mooier kun je het niet bedenken'

Strand op Schiermonnikoog. Foto: Ilja Zonneveld

Gemeente Het Hogeland heeft woensdagavond ingestemd met een grenscorrectie met Schiermonnikoog.

Schier groeit aan de oostkant en dat deel van het Waddeneiland ligt daarmee in gemeente Het Hogeland, provincie Groningen. Het gaat om een kleine 3 hectare strand.

‘Strand in Het Hogeland’

Raadslid Roelf Torringa (GemeenteBelangen) is maar wat blij met ‘de komst’ van Schiermonnikoog. ,,Het eiland loopt zo maar onze gemeente binnen. We hebben daarmee drie eilanden: Rottumeroog en Rottumerplaat, waar je trouwens niet mag komen, en daarnaast Schiermonnikoog waar je het hele jaar door op het strand kunt bivakkeren. Mooier kun je het niet bedenken Misschien kunnen we vanuit Noordpolderzijl een lijn naar Schier maken.’’ Volgens hem zijn er met het eiland prima afspraken te maken over wat te doen bij calamiteiten.

Openbare orde en volksgezondheid

Want dat is een van de hoofdredenen voor de grenscorrectie. Als de openbare orde of volksgezondheid in het geding is, is het handig dat Schiermonnikoog onder een bestuur valt.

Containerramp met de MSC Zoe

Denk maar aan de containerramp met de MSC Zoe, gaven andere raadsleden en burgemeester Henk Jan Bolding woensdagavond als voorbeeld. Bovendien is Schiermonnikoog een natuurgebied en Nationaal Park, en is het daarom goed dat in een bestuurlijke hand te houden.

Schiermonnikoog ligt in de Waddenzee. Door de geomorfologische dynamiek schuift het eiland langzaam op. In 2006 vond ook al eens een grenscorrectie plaats. Ook andere waddeneilanden groeien en kalven af, dat maakt ze juist tot unieke natuur- en cultuurlandschappen.

Instemming met grenscorrectie

GemeenteBelangen morde woensdagavond over de grenscorrectie maar stemde – net als alle andere fracties –gewoon in met het voorstel.

Nieuws

Meest gelezen

menu