Gemeentelijke woonlasten huurders stijgen dit jaar met 5,4 procent

Foto: Huisman Media

Huurders zien hun gemeentelijke woonlasten in 2019 met 5,4 procent omhoog gaan. Dat komt vooral door de stijging van de afvalstoffenbelasting.

Dat blijkt uit cijfers van het COELO (het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden ) van de Rijksuniversiteit Groningen. Met de afvalstoffenheffing wordt de afvalinzameling en -verwerking bekostigd. Het rijk verhoogt de afvalstoffenbelasting dit jaar met 139 procent. Gemeenten maken hierdoor 3,5 tot 4,0 meer kosten. Deze extra kostenpost rekenen ze door aan hun inwoners. Mede daardoor zijn eigenaarbewoners 4,3 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten, ietsje minder dan huurders.

COELO onderzocht voor het jaarlijkse overzicht de tarieven van 37 grote gemeenten. Daar woont 39 procent van de Nederlandse bevolking. Naast afvalstoffenheffing betalen huishoudens in een huurwoning in sommige gemeenten ook rioolheffing. Zij betalen in 2019 gemiddeld 18 euro meer, een stijging van 5,4 procent. De lasten voor huurders stijgen het meest in Haarlem (18 procent, 59 euro) en dalen het sterkst in Assen (4,4 procent, 17 euro).

Enschede

De gemeentelijke woonlasten voor meerpersoonshuishoudens die hun woning bezitten (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing) gaan met gemiddeld 29 euro (4,3 procent) omhoog tot 702 euro per jaar. Deze lasten zijn het hoogst in Enschede (856 euro) en het laagst in Den Haag (563 euro). Nijmegen verlaagt de lasten voor deze groep het meest met 2,2 procent (16 euro). Amsterdam verhoogt ze het sterkst met 11,3 procent (66 euro).

Huurders betalen geen ozb (onroerende zaakbelasting) aan de gemeente, huiseigenaren wel. In 2019 gemiddeld 244 euro. Dat is 37 procent meer dan vorig jaar. De percentages lopen uiteen van een daling van 1,9 procent in Westland tot een stijging van 23 procent in Eindhoven. In Den Haag betalen huishoudens met gemiddeld 131 euro het minst en in Nijmegen het meest (529 euro).

Nieuws

menu