Gemeenten slaan flinke slag bij Nationaal Programma Groningen: 128 miljoen euro voor 100 projecten

Een bijeenkomst in Middelstum in het kader van het Nationaal Programma Groningen. Foto Archief Geert Job Sevink

De zeven Groningse bevingsgemeenten en de provincie Groningen hebben hun eerste slag geslagen bij het Nationaal Programma Groningen (NPG). Voor honderd projecten ontvingen ze 128 miljoen euro.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2019 van het Nationaal Programma Groningen. De gemeenten krikken vooral hun woongebieden sociaal en economisch op. Veel miljoenen gaan naar stads- en dorpsvernieuwing. Veruit de meeste plannen bij de gemeenten zijn nog in voorbereiding. Het rijk heeft voor de komende tien jaar 1,15 miljard euro beschikbaar gesteld.

Centrumplannen, stadsvisie en dorpshuizen

In het jaarverslag valt nog niet concreet te lezen hoe de plannen ervoor staan. Bij de gemeente Het Hogeland springen ideeën voor centrumplannen in Uithuizen, Uithuizermeeden, Winsum en Bedum in het oog. Delfzijl pakt het gebied bij Theater De Molenberg aan.

Appingedam ontwikkelt een stadsvisie en gaat dan flink aan de slag. Dat geldt ook voor Midden-Groningen, dat vooral inzet op sportvoorzieningen en aardgasloze wijken. Alle gemeenten hebben hier ieder minstens 10 miljoen euro voor uitgetrokken. Er gaat ook geld naar dorpshuizen en sportvoorzieningen. Vaste uitgave bij de zeven gemeenten zijn 337.500 euro voor sociale en emotionele ondersteuning van inwoners in het bevingsgebied.

Tot nu toe hebben de zeven gemeenten 5,8 miljoen euro uitgegeven. Opvallend is dat Oldambt de hand nog volledig op de knip heeft. Bij de uitvoering raakt de provincie het meest op stoom. Van de honderd projecten heeft de provincie 39 ingediend en daarvoor 16,8 miljoen euro daadwerkelijk uitgegeven.

NPG-directeur Siem Jansen: ,,We zijn begonnen met wat ik noem het ‘slaan van de heipalen van het bouwwerk Nationaal Programma Groningen’. Een groot programma als dit moet goed doordacht zijn en écht goed in de steigers worden gezet.”

Nieuws

Meest gelezen

menu