Gemeenteraad Groningen vergadert voortaan in Stadskerk. Voldoende ruimte om op 1,5 meter te debatteren

De Stadskerk in Groningen. Foto: Henk Tammens

De gemeenteraad van Groningen heeft met de Stadskerk aan de Friesestraatweg een nieuwe plek gevonden voor zijn besluitvormende vergaderingen. Daar is voldoende ruimte om op 1,5 meter te vergaderen.

De gemeenteraad van Groningen heeft sinds het begin van de coronacrisis op verschillende manieren, waaronder geheel digitaal, vergaderd. In juni van dit jaar streek de raad voor besluitvormende vergaderingen neer in de kleine zaal van De Oosterpoort, waar de 45 raadsleden en het college van burgemeester en wethouders met een onderlinge afstand van 1,5 meter konden vergaderen.

De Oosterpoort had kleine zaal weer nodig

De laatste raadsvergadering in De Oosterpoort was in oktober; het cultuurcentrum had de kleine zaal weer nodig voor de eigen programmering. Om de anderhalvemeterregel te kunnen blijven hanteren, zijn daarna voorbereidende commissievergaderingen gehouden in een hybride setting - waarbij een beperkt aantal deelnemers fysiek aanwezig is en de rest digitaal meedoet.

Vergaderen op 1,5 meter

De raad bleef echter als wens houden de besluitvormende vergaderingen geheel fysiek te laten plaatsvinden; voor optimaal debat. Daarom is gezocht naar een nieuwe vergaderplek. Die is gevonden in de Stadskerk, waar voldoende ruimte is om met een onderlinge afstand van 1,5 meter te vergaderen.

De raad vergadert er 22 december voor het eerst en blijft er zo lang het nodig is. Het wachten is op de opening van het stadhuis op de Grote Markt, dat wordt verbouwd. Andere soorten raadsbijeenkomsten, zoals beeldvormende en meningsvormende sessies, zijn hybride of geheel digitaal.

De vergaderingen in de Stadskerk beginnen om 16.30 uur en zijn live te volgen via de livestream op de website van de gemeenteraad. Om het aantal contactmomenten te beperken kan er fysiek nog steeds geen publiek bij zijn.

Nieuws

menu