Gemeenteraad Oldambt voelt druk van Ommelander Ziekenhuis Groep bij aanvraag voor megazonnepark

De gemeenteraad van Oldambt voelt zich onder druk gezet met het plan om in te stemmen met een groot zonnepark (250 hectare) van projectontwikkelaar PowerField. De Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) kan 20 miljoen euro krijgen uit de opbrengst van het zonnepark.

Het gebied waarin ruimte wordt gezocht voor het zonnepark van 250 hectare is 390 hectare.

Het gebied waarin ruimte wordt gezocht voor het zonnepark van 250 hectare is 390 hectare. Illustratie: OZG

De raad heeft woensdag een vertrouwelijke bijeenkomst belegd. Daarin wil ze weten of het ziekenhuis op de fles gaat als een stokje wordt gestoken voor de komst van het megazonnepark tussen Winschoten en Bad Nieuweschans. Na een toelichting van OZG-directeur Hennie Sanders bespreekt de raad of ze zich naar eigen zeggen voor het karretje wil laten spannen van het OZG.

Onlangs lekte het plan voor het zonnepark, dat het noodlijdende OZG twintig miljoen euro oplevert, vroegtijdig uit. SP-fractievoorzitter Harma Nobbe noemt het van belang dat over dit ‘beladen onderwerp’ vrijuit kan worden gesproken in besloten kring. Ook zij ziet de dilemma’s. Moet je een ziekenhuis in de benen houden met energiesubsidies? ,,Je kunt het als politiek niet goed doen. Er is veel weerstand tegen een zonnepark op deze plek, maar als we tegen zijn, kan het ziekenhuis bij wijze van spreken dicht gaan.’’

De SP die met vier zetels de grootste fractie heeft in het Oldambt, houdt niet van vergaderen achter gesloten deuren, maar staat achter deze uitzondering. ,,Er staat wel wat op het spel. Dit gaat niet over een speeltuintje.’’ Het OZG kan de twintig miljoen heel goed gebruiken. Daarnaast krijgt het geld van PowerField voor preventieve gezondheidszorg. Het ziekenhuis kampt al jaren met een tegenvallende omzet, hoge kosten en te zware financiële verplichtingen. De coronavergoedingen helpen het OZG het hoofd boven water te houden.

Grote miljoenenjacht

Gemeentebelangen Oldambt vindt dat het gesprek met Sanders in het openbaar moet worden gevoerd. ,,We worden mondood gemaakt en daar heeft mijn partij een heel slecht gevoel bij’’, zegt fractievoorzitter Ger Klein. Volgens hem is de uitnodiging om in beslotenheid te vergaderen op verzoek van de SP en de Verenigde Communistische Partij (VCP) de deur uitgegaan, al roepen de communisten nu toch op de bijeenkomst toch in het openbaar te houden.

Klein zegt dat de gemeenteraad nog een besluit moet nemen over de ruimte die het beschikbaar gaat stellen voor zonneparken. De druk die OZG op de ketel zet, snapt hij wel. ,,Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de deadlines voor subsidieaanvragen voor de zonneparken. Het is één grote miljoenenjacht.’’

‘Het is een rare constructie’

Wethouder Jurrie Nieboer (Partij voor het Noorden) zegt te weten dat bij PowerField en het OZG van subsidiedruk geen sprake is. Hij toont begrip voor het feit dat de raad woensdag niet in het openbaar over de kwestie vergadert. ,,Omdat het best mogelijk is dat er woorden worden gebezigd die ze de volgende dag liever niet in de krant teruglezen. De gemeente zit in een spagaat. Een zonnepark koppelen aan een ziekenhuis is een rare constructie.’’ Nieboer vindt dat de gemeenteraad zich niet onder druk moet laten zetten.
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu