Berry Link (CDA) voorgedragen als nieuwe burgemeester van Veendam. Raad twijfelt niet aan integriteit ondanks rel in vorige gemeente Geldrop-Mierlo

De gemeenteraad van Veendam heeft Berry Link (CDA) uit Geldrop voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Veendam. Dat gebeurde maandagavond tijdens een extra gemeenteraadsvergadering die vanwege de coronamaatregelen werd gehouden in het stadion aan de Langeleegte.

Berry Link.

Berry Link. Foto: ANP

Link laat in een eerste reactie weten blij met de voordracht te zijn. ,,Ik vind het een eer en hoop, na de beëdiging, in contact te komen met de inwoners, bedrijfsleven en verenigingen.’’

Opvolger

De CDA’er wordt de opvolger van Sipke Swierstra (VVD) uit Assen die in november 2013 tot waarnemend burgemeester werd benoemd. Swierstra is daarmee de langstzittende interim-burgemeester van Groningen. Hij volgde Ab Meijerman (PvdA) op die na een conflict met de gemeenteraad moest vertrekken.

De raad koos Link (55) omdat hij perfect binnen de profielschets past. ,,Hij wil vorm geven aan onze hernieuwde zelfstandigheid, legt makkelijk contact, is toegankelijk en kan goed luisteren’’, aldus Christel Knot, de voorzitter van de vertrouwenscommissie. ,,Hij is een boegbeeld, een ambassadeur van onze mooie, sterke gemeente die kan doorpakken. Hij is een verbinder die boven de partijen staat.”

Ruime ervaring

Knot: ,,Link heeft ruime bestuurlijke ervaring. Hij kan overtuigen, heeft overtuigingskracht, daadkracht en relativeringsvermogen. Hij is iemand die soepel beweegt in elke situatie en altijd zoekt naar de verbinding.’’

,,Het proces van gemeentelijke herindeling in de provincie Groningen is afgerond. Veendam heeft er met overtuiging voor gekozen om als zelfstandige gemeente verder te gaan,’’ zei Knot. Dat betekende ook dat Veendam op zoek moest naar een nieuwe kroonbenoemde burgemeester.

Benoeming na de zomer

De aanbeveling van de gemeenteraad wordt aangeboden aan minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die de benoeming voorbereidt. Op haar voordracht wordt een burgemeester benoemd bij Koninklijk Besluit. Naar verwachting vindt de beëdiging van Link na de zomer plaats.

Link is op 10 augustus 1965 in Groenlo geboren en woont met zijn partner in het Noord-Brabantse Geldrop. Hij was onder andere burgemeester van de Limburgse gemeente Schinnen en de gemeente Geldrop-Mierlo, zijn huidige woonplaats.

Afgetreden na vermeende affaire

In maart 2019 stapte Link op als burgemeester van Geldrop-Mierlo. Hij zou een geheime liefdesrelatie hebben gehad met een medewerkster van die gemeente. Het nieuws over de affaire kwam naar buiten via het Eindhovens Dagblad , waarna een integriteitsonderzoek werd ingesteld.

Knot: ,,Dat hij aftrad was zijn eigen beslissing. Er kan een hoop gezegd en geschreven worden. Natuurlijk hebben wij hierover vragen gesteld. We twijfelen op geen enkele wijze aan zijn integriteit. Dit speelde zeer in de privésfeer. Op basis van vermeende geruchten moet je niet varen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu