Gemeenteraad onder indruk van insprekers Onderdendam: besluit B&B's achter kerk uitgesteld

De plek achter de kerk waar de huisjes moeten komen. De boomwal links wordt gekapt. Foto Archief DVHN

Het besluit om drie bed en breakfasts achter de gereformeerde kerk in Onderdendam te bouwen is uitgesteld.

Raadsleden van Het Hogeland zijn onder de indruk van bezwaren van omwonenden. Twee daarvan spraken woensdagavond in tijdens de gemeenteraad.

Samantha Benthem uit Onderdendam vertelde dat de buurt al twee jaar vecht tegen de huisjes. ,,We zouden door de gemeente op de hoogte worden gehouden maar hebben nooit iemand gezien of gehoord. We kregen nooit antwoord op brieven. Jullie waren onzichtbaar’’, verweet ze de gemeente. Tegelijkertijd werd er wel ambtelijk overlegd met initiatiefnemer Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

‘Je kent als burger de procedures en taal niet’

Benthem: ,,Kom eens bij ons langs en leg uit wat wij kunnen doen. Je kent als burger de procedures en de taal niet. Hoe kunnen jullie een besluit nemen zonder dat je alle meningen hebt gehoord? Kom bij ons op de koffie. Onze deur draait naar binnen.’’

Haar woorden en ook die van Onderdendamster Yfke Eijgelaar maakten zoveel indruk dat de raad de besluitvorming over de bouw van de bed en breakfasts uitstelde. Sommige raadsleden willen eerst een kijkje nemen bij de kerk.

Kerk wordt verbouwd

In Onderdendam staat aan de Bedumerweg een gereformeerde kerk gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Ze is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken die de kerk wil verbouwen. Er komt horeca en een evenementenzaaltje in. Om het exploitabel te maken wil ze achter de kerk drie bed en breakfasts bouwen.

Maar bewoners achter de kerk, met name die aan de Beckeringstraat, vrezen overlast, zijn bang dat de huisjes voor langere tijd worden verhuurd en krijgen uitzicht op de zonnepanelen op de daken. Daarnaast wordt een deel van een boomwal gekapt.

Bed en breakfasts welkom in Het Hogeland

Of van uitstel afstel komt, is echter nog maar de vraag. Meerdere partijen en ook de wethouder vinden het van belang cultureel erfgoed te bewaren en ze juichen kleinschalige overnachtingsmogelijkheden in Het Hogeland alleen maar toe.

Dat de communicatie met bewoners zo slecht is gelopen wijt wethouder Eltjo Dijkhuis aan de voormalige gemeente Bedum en aan de naweeën van de herindeling.

Nieuws

Meest gelezen

menu