Gemeenteraadsverkiezingen zijn niet sexy en dat is jammer: 'de raad beslist over de lantaarnpalen in jouw straat'

Online bijeenkomsten, bussen met posters in plaats van ‘echte’ kandidaat-politici en debatteren op anderhalve meter. Partijen die een gooi doen naar een zetel in de nieuwe raad van de gemeente Eemsdelta proberen toch op allerhande manieren zieltjes te winnen.

Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 samen verder als de gemeente Eemsdelta. Inwoners mogen daarom op 18 november naar de stembus. Op dertig plekken in het gebied zijn enorme verkiezingsborden geplaatst, al staan ze soms ietwat verscholen.

Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 samen verder als de gemeente Eemsdelta. Inwoners mogen daarom op 18 november naar de stembus. Op dertig plekken in het gebied zijn enorme verkiezingsborden geplaatst, al staan ze soms ietwat verscholen. Foto's: Corné Sparidaens.

Zijn er verkiezingen in Den Haag dan is er geen ontkomen aan: debatten op televisie, de kranten staan er vol mee en de verkiezingsposters hangen overal. Maar, gemeenteraadsverkiezingen? Of nog erger: herindelingsverkiezingen. Krijg die maar eens levend.

Burgers hebben vaak geen idee wat een gemeente precies doet

,,De opkomst bij dit soort lokale verkiezingen is vrijwel nooit hoog. Het is bijna paradoxaal”, zegt hoogleraar Kees Aarts van Politieke instituties en gedrag. ,,De gemeente is de bestuurslaag die het dichtst bij de burgers staat. Zij gaat over de stoeptegels en de lantaarnpalen in de straat. Maar in Nederland is politiek voor de meeste mensen toch vooral de Haagse politiek.”

Hoe dat komt? Burgers hebben vaak geen idee wat een gemeente precies doet. Bovendien zijn de onderwerpen waar de gemeenteraad zich over buigt vaak niet erg sexy. ,,Het is op lokaal niveau heel moeilijk om parkeerproblematiek of stoeptegels een politieke draai te geven.”

Geen controversiële verkiezing

Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 samen verder als de gemeente Eemsdelta. Inwoners van de drie gebieden mogen op 18 november naar de stembus. Aan de tien deelnemende partijen de taak om de inwoners zover te krijgen om naar de stembus te gaan. Bij ‘gewone’ gemeenteraadsverkiezingen al niet eenvoudig.

En nu het om een herindeling gaat is het nog lastiger: deze verkiezingen zijn wel een heel lokale aangelegenheid. En er staat weinig op het spel. ,,Het is geen controversiële verkiezing. Neem bijvoorbeeld de herindeling van Haren, Ten Boer en Groningen. Haren wilde niet bij de gemeente Groningen horen, dat haalde zelfs de landelijke kranten. Hier speelt dat niet.”

Gewoon campagnevoeren zit er niet in

Nou, daar zitten de partijen maar mooi mee. Corona bemoeilijkt de situatie ook nog. Niet alleen omdat sommige inwoners daardoor wellicht niet naar de stembus kunnen of durven. Ook omdat ‘gewoon’ campagnevoeren er niet in zit.

Ouderwets flyers door de brievenbus gooien en grote verkiezingsborden langs de weg plaatsen: dat doen de tien partijen gewoon. Verder zijn ze vooral online aanwezig. VVD Eemsdelta ging bijvoorbeeld op Facebook live in gesprek met minister Cora van Nieuwenhuizen.

Lokaal Belang Eemsdelta voerde vrij actief campagne door in felgele jassen op tour te gaan door het gebied. De kieslijst van de partij wordt aangevoerd door drie bekenden: wethouder Annalies Usmany van Appingedam, wethouder Jan Menninga van Delfzijl en Lopster raadslid Geert Jan Reinders.

De partijleden bezochten toen dat mocht dorpshuizen, zorgboerderijen, toeristische trekpleisters en andere plekken in de – nu nog – drie gemeenten. Maar ook de aangescherpte maatregelen van het kabinet hield de partij niet tegen. De bus waarmee ze door het gebied wilden rijden, reed er alsnog: niet gevuld met partijleden maar met posters van de leden op de ramen.

Bijzondere flyer

,,Campagnevoeren in coronatijd is uiteraard anders dan anders”, zegt lijsttrekker Edward Stulp van Gemeentebelangen Eemsdelta. ,,Normaliter zoek je de mensen op en ga je met ze in gesprek. Zo weet je wat er leeft, kun je vragen rechtstreeks beantwoorden en laten zien wie je bent en waar je voor staat. Nu mag en kan dat helaas niet. Wij hebben ervoor gekozen om wat extra te flyeren.”

Zijn partij deed dat wel op een ietwat bijzondere manier. De folder van Gemeentebelangen Eemsdelta is in de huisstijl van de nieuwe gemeente Eemsdelta. Zelfs het logo is vrijwel hetzelfde. De gemeente Delfzijl heeft inmiddels de partijen geïnformeerd dat het gebruik van de huisstijl en het logo van de gemeente niet is toegestaan. Kiezers worden daarmee mogelijk op het verkeerde been gezet.

Zorgen om opkomst

Lijsttrekker en wethouder Bé Schollema (PvdA) vindt het ingewikkeld om in deze tijd campagne te voeren. Zijn partij begon met het bezoeken van initiatieven in het gebied en het uitdelen van rode taarten, maar dat is nu vanwege de aangescherpte regels niet meer mogelijk. ,,Dat mis ik. Ik ga het liefst met mensen in gesprek om uit te leggen waar we voor staan. Dat vind ik fijner dan gewoon het verkiezingsprogramma op internet gooien en kijken hoeveel mensen het lezen.”

Hij liet eerder weten het best ingewikkeld te vinden dat de verkiezingen gewoon doorgaan, ondanks corona. Hij vreest dat er daardoor minder mensen naar de stembus zullen trekken.

Hoogleraar Kees Aarts van de RUG verwacht ook dat meer mensen daardoor thuisblijven. ,,Hoe je het ook wendt of keert, dit gaat een negatief effect hebben op de opkomst. Veel mensen staan niet te springen om een bedompt stembureau binnen te gaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu