Bewoners kermiskampje in Groningen geven strijd tegen dreigende nieuwbouw niet op

Na jarenlange onzekerheid komt de langverwachte opknapbeurt in zicht voor het Kermis Exploitanten Terrein in de Groningse wijk Helpman Foto: Peter Wassing

De gemoederen op het Kermis Exploitanten Terrein aan de Helper Westsingel in Groningen lopen weer op, nu de gemeente heeft aangegeven dat de bomen op een deel van het terrein komende week alsnog worden geveld.

De kap maakt de weg vrij voor nieuwe parkeerplaatsen voor de toekomstige bewoners van het Helperkade-nieuwbouwproject, op een naastgelegen voormalige bedrijfslocatie. Een van de negentien woonwagens op het KET-terrein moet daarvoor wijken.

Bewoners dreigen bomenkap opnieuw te blokkeren

De bewoners zijn overdonderd dat een deel van het kermiskampje, de zogenoemde ‘Tip’, bij het nieuwbouwplan wordt getrokken. Anderhalve maand geleden kwamen ze al in opstand tegen de bomenkap. Het werk moest worden afgeblazen doordat bewoners de Tip blokkeerden met hun auto’s.

,,Dat gaan we nu geheid weer doen als de gemeente dit doorzet’’, zegt bewoner Dick van Oort. Dat de Tip van het KET-terrein wordt afgesneden, is volgens de bewoners in strijd met de afspraken. In 2018 kregen zij de garantie dat het kampje in zijn huidige omvang zou kunnen blijven bestaan en zou worden opgeknapt na jaren achterstallig onderhoud.

‘Dit kan de gemeente niet maken’

,,En dan snijden ze er nu toch ineens een stuk vanaf’’, zegt Van Oort. ,,Terwijl de herinrichting nu al jaren op zich laat wachten en er zelfs nog geen geld voor is vrijgemaakt.’’ Bewoners beraden zich volgens oud-vishandelaar Van Oort op juridische stappen. ,,Dit kan de gemeente niet maken.’’

De gemeente bestrijdt dat bewoners niet wisten dat de Tip onderdeel is van het Helperkade-project. Daarvoor kreeg de grond al in 2010 een woonbestemming. De bewoonster van de wagen die moet wijken, kan verhuizen naar een plek iets verderop op het terrein. Maar dat aanbod kreeg ze pas onlangs, zegt haar buurman Van Oort. ,,En dat was voor het eerst dat we hoorden dat de Tip eraf gaat.’’

Beloofde opknapbeurt is ingewikkelde puzzel

De gemeente hoopt begin volgend jaar een uitgewerkt herinrichtingsplan aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen. Of dat lukt, is echter van veel factoren afhankelijk. Zo moet er een oplossing komen voor de drie laatste bewoners die nog actief rondreizen met hun kermiswagens.

De gemeente hoopt met hen nog dit jaar rond te komen over een verhuizing naar een andere locatie waar ze ook hun rijdend materieel terecht kunnen. Dat schept ook meer ruimte voor een herinrichting van de overige standplaatsen, maar ook daarvoor is individuele overeenstemming met alle bewoners nodig. Als dat op zich laat wachten, duurt het ook langer voor de herinrichting kan beginnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu