Genoeg testcapaciteit voor corona in het Noorden. Maar GGD's blijven terughoudend en wachten op landelijk beleid

Foto ter illustratie. Foto: BSR Agency

De noordelijke GGD’s hebben al een week meer dan genoeg capaciteit om mensen op corona te testen. Maar ze wachten op landelijk beleid voor ze iedereen met klachten gaan testen.

,,Iedereen met klachten kan getest worden, als zijn of haar huisarts dat nodig vindt’’, zegt Machiel Vonk, arts van de GGD Groningen. Toch wordt er minder getest dan zou kunnen. ,,Er zijn in onze regio nu eenmaal vrij weinig mensen die 24 uur lang klachten hebben, en dat is wel een vereiste.’’

Teststraten

De GGD’s in Friesland, Drenthe en Groningen hebben vorige week de capaciteit om te testen fors uitgebreid met drive-thru teststraten. Enkele weken geleden konden alleen coronapatiënten die al in het ziekenhuis lagen getest worden.

Vervolgens is op grote schaal begonnen met het testen van zorgpersoneel, eerst alleen door het UMCG, later ook door de GGD’s. Vanaf eind vorige week kunnen ook andere patiënten, zorgmedewerkers en mantelzorgers getest worden als ze klachten hebben.

Daar wordt alleen nog vrij weinig gebruik van gemaakt. De GGD Drenthe had vorige week een capaciteit van honderd testen per dag in de teststraat in Assen, maar er kwamen dagelijks maar 45 mensen. Vanaf deze week is de capaciteit in Drenthe tweehonderd testen per dag en dinsdag trok het aantal mensen dat getest werd wel wat aan. In Friesland en Groningen is de situatie vergelijkbaar.

'Niet iedereen zomaar testen'

,,We hebben voldoende capaciteit maar we gaan niet iedereen zomaar testen’’, stelt de Groningse GGD-arts Vonk. ,,Alleen als het van belang is voor de behandeling. Iemand die milde klachten heeft, moet gewoon thuisblijven en zijn huisgenoten ook. Dat is voldoende om verdere besmetting te voorkomen.’’

In totaal zijn sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland, begin maart, in het hele Noorden 7374 coronatests uitgevoerd. Daarbij bleken 664 mensen besmet met Covid-19. In Groningen is het meest getest: 4031 keer. Dat komt doordat het UMCG al vroeg het eigen personeel is gaan testen. In Friesland zijn 1800 tests gedaan en in Drenthe 1500.

Volgens de drie GGD’s kan daardoor ook personeel van verpleeghuizen en thuiszorg getest worden, in tegenstelling tot in sommige andere provincies. Ook personeel van hulpdiensten zoals de politie, het openbaar vervoer en andere mensen die vanwege hun beroep veel onder de mensen komen, kunnen in principe gewoon getest worden. Wie dat betaalt, is een zaak van het bedrijf en de bedrijfsarts.

Landelijk wel een probleem

Wat dat betreft is er landelijk wel een probleem doordat bedrijfsarts-bedrijven zoals Human Capital Care hoge bedragen van meer dan honderd euro vragen voor het telefonisch doorverwijzen van medewerkers. Dat kan werkgevers huiverig maken. ,,Maar in Groningen speelt dat niet, want als GGD vragen wij niet om een verwijzing van de bedrijfsarts’’, zegt GGD-arts Vonk.

De meeste tests worden door het noordelijke huisartsen- en ziekenhuislab Certe en door het lab van het UMCG gedaan. Daarnaast zijn er ook concurrerende aanbieders zoals HetHuisartsLab/U Diagnostics, dat het labwerk voor een kleine dertig huisartsen in het Noorden doet. HetHuisartsLab is begin vorige week al met een drive-thru teststraat begonnen in Hoogeveen, in samenwerking met de Drentse huisartsen.

HetHuisartsLab wil ook in Groningen een teststraat openen. Volgens huisarts Gerben Lochorn is daar grote behoefte aan omdat de GGD nog steeds patiënten zou weigeren. ,,Officieel niet, maar in praktijk wel’’, zegt Lochorn. ,,Bij ons kan iedereen die dat wil, en die klachten heeft, zich laten testen na een verwijzing door zijn huisarts.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu