Geoloog: De gaskraan dichtdraaien is niet meer de oplossing, vrees ik

Hoogleraar Manuel Sintubin.

De aardbeving bij Zeerijp gaf maandagmiddag in één klap zes maal zoveel seismische energie vrij als alle aardbevingen in Groningen in heel 2017 samen. Dat constateert hoogleraar geologie Manuel Sintubin van de KU Leuven. Groningen is daarmee terug bij af, aldus de wetenschapper.

Het epicentrum van de beving lag in de buurt van Loppersum, de plek waar het aantal bevingen juist afnam sinds de gaskraan daar werd dichtgedraaid. Wat deze nieuwe beving bij Loppersum betekent, durft Sintubin nog niet te voorspellen. „Ik ben zeer verrast”, laat hij weten. „Ik moet toch even nadenken over wat dit volgens mij betekent.”

De roep om de gaskraan dicht te draaien zal door deze nieuwe beving groter worden dan ooit, denkt de hoogleraar. Toch is het maar de vraag of het dichtdraaien van de kraan de oplossing is. „Deze aardbevingen, juist in een gebied waar geen gas meer wordt gewonnen, zet ons met beide voetjes op de vloer. De gaskraan dichtdraaien is niet meer de oplossing, vrees ik.”

Kleine kans op zwaardere beving

Paniek zaaien wil hij allerminst, zo geeft Sintubin aan, maar er bestaat een heel kleine kans dat Groningen een naschok te wachten staat die zwaarder is dan de beving van maandagmiddag.

„In het algemeen geldt dat de kans op een aardbeving altijd groter is na een aardbeving”, zegt Sintubin. „En zoals seismoloog Lucy Jones zegt, er is zelfs een heel kleine kans op een zwaardere beving.”

Optimisme verdwenen

Op 1 januari zette Sintubin op Twitter nog een optimistisch betoog over de aardbevingen in Groningen uiteen. Net als 2016 was ook 2017 een jaar met minder aardbevingen dan verwacht, schreef hij. „De 'break' met 2015 wordt steeds duidelijker.”

Bovendien was 2017 het tweede jaar op rij zonder een aardbeving met een magnitude van 3 of hoger, constateerde Sintubin op Nieuwjaarsdag. De laatste, eentje van 3.1 bij Hellum, vond plaats op 30 september 2015. Toch niet zonder betekenis, schreef de hoogleraar hoopvol in zijn Twitter-draadje.

„Mijn draadje kan naar de prullenmand”, reageerde hij maandagmiddag na de aardbeving bij Zeerijp. „Zo werkt wetenschap nu eenmaal.”

Nieuws

Meest gelezen

menu