Gerard Renkema (D66) uit Hellum zet na 18 jaar punt achter gemeentepolitiek: ‘de tijd om te gaan is nu gekomen’

D66-raadslid Gerard Renkema uit Hellum stapt 17 december uit de gemeenteraad van Midden-Groningen. Hij heeft dat donderdagavond aan het slot van de raadsvergadering aan raad en college bekendgemaakt.

Gerard Renkema (D66) stapt met ingang van 17 december uit de gemeenteraad van Midden-Groningen, zo maakte hij donderdagavond bekend.

Gerard Renkema (D66) stapt met ingang van 17 december uit de gemeenteraad van Midden-Groningen, zo maakte hij donderdagavond bekend.

De immer strijdbare Renkema (71) heeft zijn knopen geteld en besloten om de rit tot de gemeenteraadsverkiezingen van voorjaar 2022 niet uit te zitten.

Dat heeft Renkema, woonachtig in Hellum, donderdagavond aan de raad van Midden-Groningen bekend gemaakt. ,,Als volksvertegenwoordiger én D66’er heb ik 18 jaren op mijn manier invulling geven aan het raadslidmaatschap. Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan en de tijd om te gaan is nu gekomen.’’

De immer voortschrijdende verpaupering

Gerard Renkema staat bekend als een kritisch raadslid dat zich sterk maakte voor het behouden van voorzieningen in de dorpen van Midden-Groningen.

Ook het aanzicht van die dorpen ging hem aan het hart, getuige zijn niet aflatende strijd tegen de immer voortschrijdende verpaupering.

Matthieu Paapst volgt Renkema op

Matthieu Paapst uit Siddeburen volgt Renkema op. Paapst was tot 12 november lid van het Algemeen Bestuur van het waterschap Hunze en Aa’s en heeft dijkgraaf Geert-Jan ten Brink gevraagd hem te ontslaan.

,,Midden-Groningen heeft helaas te maken met veel (financiële) problemen en het raadslidmaatschap zal daarom naar verwachting veel tijd van mij gaan vergen. D66 staat geen gelijktijdig lidmaatschap toe van gemeenteraad en waterschap.’’

In Slochteren in het college

Voor de gemeentelijke herindeling met Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde tot Midden-Groningen per 1 januari 2018, zat Gerard Renkema voor D66 in de gemeenteraad van Slochteren.

Daar vormde de combinatie GroenLinks/D66 met Gemeentebelangen Slochteren en de ChristenUnie in 2014 een college. In oktober 2015 bood GroenLinks/D66-wethouder Mariska Goeree haar ontslag aan. Zij miste het vertrouwen en de steun van haar eigen fractie.

Uit de coalitie geknikkerd

Nog voordat GroenLinks/D66 een nieuwe wethouder kandidaat kon presenteren werd de partij uit de coalitie geknikkerd en vervangen door de PvdA. Die schoof Anja Woortman als wethouder naar voren.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2017 voor Midden-Groningen behaalde D66 teleurstellend twee van de 33 te verdelen zetels. Als lijsttrekker nam Gerard Renkema met Yannick Lutterop zitting in de eerste gemeenteraad van Midden-Groningen. Eerder dit jaar droeg Renkema het fractievoorzitterschap over aan Lutterop.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu