Gerdi Verbeet komt alsnog naar de synagoge in Groningen voor de Kristallnacht Herdenkingslezing

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comite 4 en 5 mei, in Amsterdam. Foto: Ilvy Njiokiktjien

Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet houdt zondag 7 november in de synagoge in Groningen de Kristallnacht Herdenkingslezing.

Verbeet, sinds 2015 voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, doet dat op uitnodiging van de Stichting Folkingestraat Synagoge.

Aanvankelijk zou zij vorig jaar de lezing uitspreken, maar die ging in verband met de coronamaatregelen niet door.

Zij is gekozen vanwege haar grote persoonlijke en inhoudelijke betrokkenheid bij oorlogsgetroffenen en het Nederlandse herinneringslandschap in de periode van haar voorzitterschap van de Tweede Kamer. Zo was zij onder meer lid van de raad van toezicht van het Anne Frank Huis.

Verbeet was van 1994 tot 2001 politiek adviseur van achtereenvolgens staatssecretaris Tineke Netelenbos (OCW) en PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert. In december 2006 werd Verbeet gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. Ze was de tweede vrouwelijke voorzitter van de Tweede Kamer na Jeltje van Nieuwenhoven.

Stille tocht

Het koor Femmes Majeures treedt op met liederen van de Joods-Tsjechische schrijfster en componiste Ilse Weber. Voorafgaand aan de bijeenkomst in de synagoge in de Folkingestraat wordt een stille tocht gehouden van het Waagplein naar de voormalige Joodse buurt.

Eerder spraken onder meer politicus Jacques Wallage, journaliste Pauline Broekema en rabbijn Avraham Soetendorp de lezing uit.

Gedichten en nigoen

Leerlingen van het Groningse Werkmancollege leveren een bijdrage aan de Kristallnachtherdenking in Synagoge Groningen door zelfgeschreven gedichten voor te dragen.

Ter afsluiting van de bijeenkomst brengt zangeres Carla da Silva een ‘nigoen’ (traditionele Joodse melodie) waaraan het publiek actief kan deelnemen.

Coronabewijs tonen

De stille tocht begint om 14.00 uur, de lezing om 14.30 uur. Toegang tot de bijeenkomst vanaf 14.15 uur in de synagoge is alleen mogelijk na reservering via deze website . Ook dienen bezoekers bij de ingang een bewijs van volledige vaccinatie tegen COVID-19, herstel van besmetting of een negatieve testuitslag en een geldig identiteitsbewijs te laten zien. Deze maatregelen zijn niet van toepassing op de stille tocht.

Nieuws

Meest gelezen

menu