Gerdi Verbeet komt naar Groningen voor Kristallnacht Herdenkingslezing ('indien de omstandigheden dat toestaan')

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comite 4 en 5 mei, in Amsterdam. Foto: Ilvy Njiokiktjien

Oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet houdt dit jaar de Kristallnacht Herdenkingslezing in de Groninger synagoge.

Verbeet, sinds 2015 voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, doet dat zondagmiddag 8 november op uitnodiging van de Stichting Folkingestraat Synagoge.

,,Indien de omstandigheden dat toestaan”, voegt het Comité Kristallnachtherdenking Groningen eraan toe. Het comité heeft dit jaar voor Verbeet (69) gekozen vanwege haar grote persoonlijke en inhoudelijke betrokkenheid bij oorlogsgetroffenen en het Nederlandse herinneringslandschap in de periode van haar voorzitterschap van de Tweede Kamer. Zo was zij onder meer lid van de raad van toezicht van het Anne Frank Huis.

Stille tocht

Voorafgaande aan de lezing van Verbeet wordt de inmiddels traditionele stille tocht gehouden van de Grote Markt naar de voormalige Joodse buurt en de synagoge in Groningen.

De vorige Kristallnacht Herdenkingslezingen werden uitgesproken door achtereenvolgens oud-burgemeester en PvdA-politicus Jacques Wallage (2017), journalist Pauline Broekema (2018) en rabbijn Awraham Soetendorp (2019).

Verbeet was van 1994 tot 2001 politiek adviseur van achtereenvolgens staatssecretaris Tineke Netelenbos (OCW) en PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert. In december 2006 werd Verbeet gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. Ze was de tweede vrouwelijke voorzitter van de Tweede Kamer na Jeltje van Nieuwenhoven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu