Gerechtshof buigt zich woensdag over waardevermindering door bevingen

Uitspraak op 2 september 2015 in de zaak tussen twaalf woningcorporaties, Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) en de NAM, in de rechtbank van Assen. De NAM verliest uiteindelijk en moet de waardevermindering compenseren. Foto: Archief DvhN/Kees van de Veen

Hebben huiseigenaren in het bevingsgebied recht op een vergoeding van de NAM voor de waardevermindering van hun huis door de gaswinning?

Die vraag staat woensdag centraal bij het gerechtshof in Leeuwarden. Daar worden twee dagen lang pleidooien gehouden voor een hoger beroep dat eind 2015 is ingesteld door de NAM.

Gemiddelde waardedaling van enkele procenten

Het gasbedrijf is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank in Assen. Die bepaalde 2 september 2015 dat de NAM de waardevermindering van de huizen in het gaswinningsgebied in Groningen moet vergoeden. Ongeacht of er fysieke schade aan deze huizen is opgetreden en ongeacht of deze woningen al dan niet zijn verkocht.

Over de hoogte van de vergoeding zegt de rechtbank dat in onderzoeksrapporten sprake is van een gemiddelde waardedaling van enkele procenten. Aangezien er in het gaswinningsgebied zo’n 100.000 huizen staan, staat er veel op het spel voor de NAM.

3400 pagina’s grieven tegen vonnis

De zaak werd aanhangig gemaakt door de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG), elf Groninger woningbouwcorporaties en de Stichting Woonzorg Nederland.

De NAM kondigde in december 2015, op exact de laatste dag dat het mogelijk was, aan in hoger beroep te gaan. ,,We willen duidelijkheid voor onszelf en heel Groningen.’’ De advocaten van het gasbedrijf deponeerden afgelopen jaar bij het gerechtshof een stapel papier van 16,5 kilo (3400 pagina’s) om de grieven jegens het vonnis te onderbouwen.

Eigen regeling

Volgens de NAM-advocaten is een vergoeding in geld ‘dubbelop’, omdat de bewoners van het gasgebied immers ook profiteren van allerlei maatregelen van de overheid en de NAM. De NAM blijft erbij dat mogelijke waardevermindering alleen goed kan worden vastgesteld bij de verkoop van een huis. En daar heeft het gasbedrijf een eigen regeling voor.

Wat voor de NAM ongetwijfeld ook een belangrijke rol speelt, zijn de mogelijke gevolgen van de uitspraak voor andere delen van het land waar het bedrijf actief is.

In reactie op de NAM-stukken dienden de WAG-advocaten in september 2016 een memorie van antwoord in van tweehonderd pagina’s. Dat het hoger beroep zo lang op zich liet wachten, had volgens het gerechtshof te maken met capaciteitsgebrek.

Verliest de NAM weer, dan ligt cassatie bij de Hoge Raad voor de hand.

Nieuws

Meest gelezen

menu