Gerrit Krolbrug in Groningen blijft na aanvaring nog lange tijd gestremd. Takelwerkzaamheden starten zondagochtend, schip was in goede staat (update)

Zondagochtend vanaf 7 uur wordt geprobeerd om het kapotte brugdeel uit het water te takelen. Foto: Ingmar Vos / ProNews

Door de enorme schade aan de Gerrit Krolbrug in Groningen is het verkeer op en over het Van Starkenborghkanaal voor lange tijd gestremd.

Dat meldt de politie na het eerste onderzoek. Rijkswaterstaat maakt bekend dat zondag om 7 uur wordt begonnen met takelwerkzaamheden. Het brugdeel wordt dan opgetild.

De Gerrit Krolbrug werd in de nacht van vrijdag op zaterdag geramd door het binnenvaartschip Bodensee uit Mannheim en raakte zwaar beschadigd. Het is niet meer bedienbaar. De vaarweg is gestremd. De brug is voorlopig afgesloten voor voetgangers, fietsers en wegverkeer.

Geen technische mankementen aan het schip

Volgens de politie blijkt uit het eerste onderzoek dat er geen technische mankementen aan het schip waren. De schipper was niet onder invloed van alcohol of drugs ten tijde van de aanvaring.

Tegen de schipper is vooralsnog alleen proces-verbaal opgemaakt wegens geen goed zeemanschap. De komende dagen vindt nader onderzoek plaats, meldt de politie. Ook wordt de schipper verder verhoord om te kunnen bepalen of hem nog meer ten laste zal worden gelegd.

Het scheepvaartverkeer is geïnformeerd over de stremming. Wegverkeer wordt omgeleid. ,,We kijken hoe we de brug zo snel mogelijk kunnen verwijderen, zodat scheepvaart in elk geval weer snel en veilig doorgang kan vinden", laat Rijkswaterstaat op haar website weten.

Naastgelegen brug

Inspanningen zijn erop gericht dat voetgangers en fietsers zo snel mogelijk weer gebruik kunnen maken van de naastgelegen brug. De Gerrit Krolbrug ligt over het Van Starkenborghkanaal. Dit kanaal is een onderdeel van de Hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl.

De Gerrit Krolbrug is bovendien een belangrijke verkeersader in de stad. Het is voor fietsers de snelste verbinding tussen de wijken De Hunze en Beijum met de binnenstad.

Nieuws

Meest gelezen

menu