Gert Engelkens (PvdA) volgt vertrekkende Laura Broekhuizen op als wethouder in Oldambt

Gert Engelkens. Foto: Archief DVHN

In de zoektocht naar een wethouder is de fractie van de PvdA in Oldambt dicht bij huis gebleven. Gert Engelkens (49) uit Winschoten is de opvolger van de vertrekkende Laura Broekhuizen.

Het is al de derde politicus sinds 2014 die de overstap van de Provinciale Staten van Groningen naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt maakt. Broekhuizen en Swagerman (SP) gingen Engelkens voor. Toch is Engelkens geen onbekende in de Oldambtster politiek. Hij was eerder raadslid en later fractievoorzitter van de PvdA in de gemeente Oldambt, voordat hij de overstap naar het provinciehuis maakte.

Formateur geen succes

In november van het afgelopen jaar werd de voormalige postbesteller door de PvdA Oldambt om als formateur onderhandelingen te voeren die moest leiden tot een nieuwe coalitie. Engelkens slaagde er niet in om de opdracht tot een succes te maken.

Engelkens is al bijna twintig jaar actief in de politiek. In 2010 kwam hij met een overweldigend aantal stemmen op een voorkeurszetel in de raad van de gemeente Oldambt terecht. In diezelfde politieke periode werd hij ook nog fractievoorzitter. Dit bleef hij tot 2015, waarna hij de overstap maakte naar de provinciale politiek. Op dit moment is hij voorzitter van de Statenfractie van de PvdA.

‘Betrokken en integere persoonlijkheid’

,,We zijn blij dat Gert het Oldambtster gemeentebestuur komt versterken. Hij kent het gebied, de opgaven en de dynamiek van Oldambt als geen ander”, zegt fractievoorzitter Hilbert Flokstra. ,,We kenden hem al als een zeer betrokken en integere persoonlijkheid maar waren alsnog onder de indruk van zijn brede dossierkennis, uiteraard versterkt door zijn ervaringen in de Staten. In combinatie met zijn nuchtere kijk op zaken denken we dat hij de ideale kandidaat is voor deze functie”.

Engelkens groeide op in Beerta en had daar naar eigen zeggen een “geweldige jeugd”. Voetbal en vrienden stonden centraal. Aan de Winschoter Scholen Gemeenschap - nu Dollard College - voltooide hij eerst de Havo en daarna het VWO. Een daaropvolgende rechtenstudie bleek niet bij hem te passen, waarna hij bij de PTT aan de slag ging. Nadat zijn loopbaan na een reorganisatie werd beëindigd, koos hij voor omscholing aan de bestuursacademie en volgde verschillende modules binnen het Sociale Domein, zoals de Participatiewet en de WMO.

Gert Engelkens noemt het in een eerste reactie een eer dat hij door de fractie wordt voorgedragen. ,,Het is een verantwoordelijke functie, vanwege de grote sociaal-economische maar ook financiële opgaven die er liggen. Ik heb er enorm veel zin in om in gezamenlijkheid met vele anderen te werken aan een vitaal en sociaal Oldambt, waarin perspectief is voor iedereen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu