Gesjoemel met energielabels in Groningen: huurders betalen veel te veel voor hun woning

Een erkende installateur is bezig met het installeren van een warmtepomp bij een verwarmingsketel. De manier waarop een woning wordt verwarmd is van invloed op het vaststellen van de energie-index. Foto: Koen van Weel / ANP Foto: Koen van Weel / ANP

Huurwoningen in de stad Groningen zijn vaak veel minder energiezuinig dan de verhuurder doet geloven. Dat betekent dat huurders een fors hogere huurprijs betalen en ook nog eens meer kwijt zijn aan stookkosten dan gedacht.

Dat blijkt uit onderzoek naar zogeheten energie-indexen dat DvhN uitvoerde in samenwerking met stadsblog Sikkom en juridisch adviesbureaus Frently en Robin Hood Renters Help. Voor het onderzoek zijn 21 appartementen onder de loep genomen. In alle gevallen bleek dat de woning minder zuinig is dan de energie-index aangeeft. Het gaat om woningen van particuliere verhuurders.

Woordvoerder Bart Vis van het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt de uitkomsten van dit onderzoek ,,zorgwekkend en verontrustend. Als huurder mag je niet geconfronteerd worden met zulke praktijken. Dit gaan wij verder uitzoeken”, aldus Vis.

Zeer grondige inspectie

De energie-index geeft met een cijfer aan hoe energiezuinig een woning is. Een inspecteur kijk daarvoor naar 150 verschillende kenmerken. Het gaat om een zeer grondige inspectie. Ter vergelijking: voor het energielabel van koopwoningen worden tien verschillende kenmerken onderzocht.

Veertien van de 21 onderzochte woningen zijn van dezelfde eigenaar en zitten in een oud kantoorpand, met ongeveer 125 vergelijkbare woningen. Volgens de directeur van Ecocert, het bedrijf dat de inspecties voor dit onderzoek heeft uitgevoerd, is het onmogelijk dat de lage energie-indexen op deze woningen kloppen.

De verhuurder van dit complex zegt niet in staat te zijn om inhoudelijk te reageren op vragen van deze krant hierover. De zeven andere onderzoeken zijn uitgevoerd in woningen van zeven verschillende eigenaren.

Gemiddeld 135 euro per maand

De energie-index is een belangrijk onderdeel in het vaststellen van de maximale huurprijs van de woning. Bij de onderzochte appartementen kan de huurprijs gemiddeld met 135 euro per maand naar beneden.

Daarnaast zijn huurders meer kwijt aan stookkosten, omdat de woning minder energiezuinig is dan aanvankelijk gedacht. Daardoor kost het meer elektriciteit of gas om een woning te verwarmen en warm te houden.

‘Groot onderzoek nodig’

Wethouder Roeland van der Schaaf reageert geschrokken. ,,Als dit systematisch voorkomt, moet er groot onderzoek naar gedaan worden”, aldus de Groninger wethouder.

Marcel Trip, woordvoerder van de Woonbond, zegt: ,,Het verschil tussen de onderzoeken is verrassend hoog. Huurders moeten er vanuit kunnen gaan dat de index klopt”, vertelt Trip.

,,Nu proberen verhuurders op deze manier de waarde van de woning op te laten drijven, zodat deze boven de liberalisatiegrens komt. Daardoor komen woningen onterecht in de vrije sector en kan de verhuurder voor de woning vragen wat die wil”

‘Maak gegevens openbaar’

Trip pleit voor openbaarmaking van alle onderzoeken en gegevens die voor energie-indexen worden gebruikt. ,,Wij vinden dat huurders alle informatie op basis waarvan een energie-index is vastgesteld, toegankelijk moet zijn voor huurders. Bijvoorbeeld over het soort isolatiemateriaal dat is gebruikt tussen de muren en het type cv-ketel. Zo kunnen huurders zelf controleren of hun energie-index klopt”, aldus Trip.

Van der Schaaf zegt dat hij zelf weinig kan doen om op te treden tegen verhuurders. Wel kan het meegenomen worden in de verhuurvergunning. Die licentie is begin dit jaar ingevoerd om wanpraktijken van verhuurders aan te pakken. De wethouder pleit daarnaast voor meer controles. ,,Het systeem dat nu wordt gebruikt voor het opnemen van de energie-indexen, wordt niet gecontroleerd. Den Haag moet zorgen dat er meer en beter toezicht komt.”, aldus Van der Schaaf.

Ministerie stelt onderzoek in

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten een onderzoek in te stellen. ,,Het kan niet zo zijn dat je als huurder denkt dat je een energie-index A hebt, het om F blijkt te gaan. Wij hebben toezichthouder InstallQ (dat toezicht houdt op de inspecteurs – red.) gevraagd om de zaak verder te onderzoeken”, vertelt Vis.

,,Als er sprake is van fraude moet daar uiteraard tegen opgetreden worden. Een energie-index moet niet ter discussie staan”, aldus woordvoerder Bart Vis. Het ministerie adviseert huurders die onraad ruiken om naar de Huurcommissie te stappen.

Zelf laten onderzoeken

Huurders die denken dat hun energie-index niet klopt, kunnen deze laten onderzoeken. De kosten hiervan moeten betaald worden door de huurders zelf. De bedragen verschillen per bedrijf dat de onderzoeken uitvoert, en lopen uiteen van 150 tot 400 euro.

Als de energie-index niet blijkt te kloppen, kan dit gebruikt worden in een procedure over de huurprijs. Het is niet duidelijk of de kosten van het onderzoek verhaald kunnen worden op de verhuurder.

Nieuws

Meest gelezen

menu