Gesneuvelde bemanning Engelse bommenwerper krijgt een gezicht op de Hoornsedijk in Groningen

Dirk Munk (67) uit Groningen onthulde dinsdagmiddag aan de Hoornsedijk eindelijk het gedenkteken waar hij jarenlang voor streed: de Engelse bommenwerper die op 18 augustus 1941 boven het Paterswoldsemeer werd neergeschoten.

 Dirk Munk bij het oorlogsmonument op de Hoornsedijk.

Dirk Munk bij het oorlogsmonument op de Hoornsedijk. Foto: DvhN

De Duitse piloot en Oberleutnant Martin Becker schrijft op 18 augustus 1941 in zijn logboek: ‘ Een Handley Page Hampden neergeschoten om 1.30 uur bij Paterswolde. Sterke weerstand. 6 Treffers. Linker motor uitgevallen. Moest met één motor landen .’

Geallieerde bommenwerper ontplofte boven Paterswoldsemeer

Het geallieerde toestel ontploft boven het meer. Van de vier bemanningsleden overleeft alleen piloot Eric Maskell de aanval. De overige bemanningsleden - sergeant Peter Francis Barclay Orwin, navigator Henry Law en boordschutter George Albert Cowell - sneuvelden. Dirk Munk (67) hoorde als kind over de aanval sinds drie jaar strijdt hij voor het gedenkteken dat dinsdagmiddag werd onthuld.

Het fundament van het gedenkteken is uitgevoerd in - aldus Munk - RAF-blauw. Hij verzamelde in de loop der jaren veel informatie over de bemanningsleden, de Duitse piloot en hun missie. Wat gebeurde er in die nacht van 17 op 18 augustus?

Doelwit: Bremen

De Engelse bommenwerper stijgt met veertig andere toestellen om 22.55 uur op. De Hampden draagt in zijn bommenruim twee 250- en vier 500-ponders. Doelwit: het spoorwegknooppunt in Bremen. Maar van de veertig toestellen vinden uiteindelijk maar veertien de Duitse stad. De Duitse piloot Becker stijgt die nacht op van de vliegbasis Leeuwarden om de toestellen te onderscheppen. Hij is een ervaren piloot en ontving de hoogste onderscheiding: het Ridderkruis. Hij krijgt de Hampden in het vizier en zet de aanval in. Die duurt maar enkele minuten. Het Engelse toestel ontploft in de lucht.

Gesneuvelde bemanningsleden krijgen een gezicht

Munk zocht onder meer contact met de familie van de gesneuvelde bemanningsleden. Hun informatie verwerkte hij in het gedenkteken. ,,Zo zijn het niet alleen namen die ons niets zeggen. Ze krijgen een gezicht.’’

Sergeant Peter Francis Barclay Orwin was 19 jaar en het jongste bemanningslid. Zijn twee oudere broers overleefden de oorlog wel. Navigator Henry Law werd geboren in Canada. Nadat hij werd afgewezen voor het Canadese leger, meldde hij zich bij de Britse strijdkrachten. Zijn diensthorloge werd jaren later teruggevonden en aan zijn familie overhandigd.

Boordschutter George Albert Cowell kwam ook om het leven. Hij ging op 14-jarige leeftijd van school om in de marktkraam van zijn ouders te werken. In zijn vrije tijd speelde hij piano. Zijn broer Ronald en neef Andi woonden in 2015 de 4 meiherdenking in Haren bij. Zij kregen een wrakstuk van het toestel waarin Cowell vloog. Het hangt in de huiskamer van Andi.

Piloot overleeft aanval en werkt met Duitse wetenschappers aan Concorde

Piloot Eric Cyrill Maskell overleefde als enige bemanningslid de crash. Hij sprong net op tijd met zijn parachute uit het vliegtuig. De Duitsers kregen hem in handen en de rest van de oorlog was hij krijgsgevangene in Polen. Na de oorlog ging hij studeren en werd stromingsdeskundige. Hij ontwierp met twee Duitse wetenschappers de vleugel van het supersonische verkeersvliegtuig Concorde. Maskell overleed in 1989.

‘Politie dreigde zelfs met een arrestatieteam’

Maar ook Munk leverde een strijd. ,,Het was niet makkelijk dit van de grond te krijgen. De oude gemeente Haren werkte niet echt mee. De financiering was nog een heel gedoe. Maar uiteindelijk is het toch gelukt.’’ Hij grijnst. ,,Vorig jaar werd een van de mitrailleurs van het toestel gevonden. Een bonk oud roest. Ik meldde het keurig. Ik wilde het mooi schoonmaken, maar ik kreeg de melding dat ik het moest inleveren.’’ Want volgens de letter der wet was de bonk oud roest nog steeds een wapen. ,,De bergingsdienst stond erop dat het werd ingeleverd en een agent dreigde zelfs met een arrestatieteam. Nou, ik heb het ingeleverd, hoor.’’ Hij kijkt omhoog naar de Canadese en Engelse vlag die boven het monument wapperen. ,,Mooi toch?’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu