Gevaar van dubbele petten geweken

Foto: Archief DvhN

In het bestuur van de Stichting Vesting Bourtange (SVB) mogen voortaan geen vertegenwoordigers van de gemeente Vlagtwedde meer zitten.

Dit is het gevolg van een aanpassing van de statuten van de SVB, die de musea in de vesting beheert en grote evenementen organiseert, zoals de nabootsing van veldslagen.

Tot nu toe zaten twee vertegenwoordigers van de gemeente in het bestuur, vaak een ambtenaar en een wethouder. Volgens het gemeentebestuur was deze situatie niet ideaal. Het gevaar van ‘dubbele petten’ lag altijd op de loer. ,,We hebben een financiële relatie met de stichting’’, zegt wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen).

Betaald parkeren op de agenda

,,Zo regelen we het onderhoud van de openbare ruimte in de vesting en hebben we daarover overleg met de SVB. Daarom is het beter dat er een strikte scheiding is tussen het gemeentebestuur enerzijds en het vestingbestuur anderzijds.’’ Met de aanpassing van de statuten is die scheiding een feit.

In het overleg met het vestingbestuur zet Luth de komende tijd zeker het betaald parkeren op de agenda. Op de parkeerplaats bij de vesting mag nu gratis de auto worden gestald. De vraag is of daar geen geld voor gevraagd moet worden. Plaatselijke ondernemers zien dat niet zitten. ,,Het is een heikel punt waar we goed naar moeten kijken voor we een besluit nemen’’, stelt Luth. ,,Je moet ook oppassen dat je toeristen niet wegjaagt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu