Wat als het mis was gegaan. Pijnlijk feest der herkenning in video met inhalende auto op N34. Zijn vergaande maatregelen op 100-wegen een optie?

Vooral op de provinciale wegen wordt soms veel te hard gejakkerd en onverantwoord ingehaald. De roep om vergaande maatregelen zwelt aan. Is dat een reeële optie?

Een screenshot van de dashcam van Arnold Schrootenboer.

Een screenshot van de dashcam van Arnold Schrootenboer.

Het was pure horror. Je durft er bijna niet naar te kijken. De inhaalmanoeuvre van een Opel Zafira vrijdagmiddag op de N34. Gefilmd door een dashcam van Arnold Schrootenboer. Op een haar na botste deze frontaal op een tegemoetkomende tankauto bestuurd door Roelof Bloemert uit Punthorst. Een stuntman had het niet na kunnen doen. Het ging net goed. Als het mis was gegaan, waren de gevolgen rampzalig geweest.

Het meest verbazingwekkend was nog wel dat de onbekende bestuurder van de Opel Zafira inhaalde op een plek waar dat helemaal niet mag. Er loopt een dubbele doorgetrokken streep over de weg. Dat weerhield de chauffeur er niet van om zijn leven en dat van andere weggebruikers in de waagschaal te stellen.

‘Je weet niet waarom mensen haast hebben’

,,Je weet niet waarom of waardoor de chauffeur van dat blauwe Opeltje dat gedaan heeft’’, reageert de Groninger verkeerspsycholoog Cees Wildervanck. ,,Je weet niet waarom mensen haast hebben. Mensen maken een afweging tussen het risico dat ze nemen en wat ze daarmee willen bereiken. Het draait om risico-perceptie en risico-acceptatie. Wat ze ermee bereiken hoeft lang niet altijd een rationeel doel te zijn, zoals op tijd in het ziekenhuis zijn omdat je vrouw op het punt van bevallen staat. Iemand kan ook simpelweg een liefhebber zijn van hard rijden.’’

Volgens Patrick Rugebregt van het SWOV (Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) is niet bekend hoeveel procent van de ongelukken wordt veroorzaakt door mislukte inhaalmanoeuvres. ,,Van veel ongelukken is niet bekend wat de exacte oorzaak is. Vaak spelen meerdere factoren een rol.’’

‘Verbreding is duur en vanuit milieuoogpunt steeds minder verantwoord’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu