Gevangenis Ter Apel in complete lockdown: alle gedetineerden worden getest op corona

De Penitentiaire Inrichting in Ter Apel gaat bijna een week in een complete lockdown vanwege meerdere coronabesmettingen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het leidt tot frustratie bij medewerkers en gedetineerden, die vinden dat hun eerdere klachten over het coronabeleid niet serieus genoeg genomen zijn.

Foto:

Foto: Foto: Huisman Media

In de afgelopen dagen zijn veertien gedetineerden besmet geraakt, net als ‘enkele personeelsleden’. Waar eerst enkel de geïnfecteerden en hun afdeling in quarantaine gingen, is daarom nu besloten tot een complete lockdown van alle zes de gedetineerdenafdelingen, voor in elk geval vijf tot zes dagen, waarmee de PI afgesloten is van de buitenwereld.

Dat houdt in dat de bijna 450 gedetineerden de komende dagen verplicht in hun eigen cel moeten verblijven. Het reguliere dagprogramma is stilgelegd. Bovendien is fysiek bezoek (ook achter glas) van familie en relaties gedurende die periode niet mogelijk, meldt de DJI. ,,Alle gedetineerden zijn in staat gesteld om hun familie en relaties te informeren over het feit dat ze enkele dagen in quarantaine gaan.” Ze worden bovendien de komende dagen allemaal getest op corona.

Het besluit volgt nadat er eerder al onrust bestond onder personeel en gedetineerden over de corona-aanpak binnen de PI. Personeelsvakbond FNV trok dit weekend al aan de bel. Gedetineerden zouden bij het luchten met meer dan zeventig bij elkaar gezet worden, waardoor afstand houden lastig werd, stelde bestuurder Yntse Koenen.

Personeel voelt zich onveilig

In tegenstelling tot in andere gevangenissen en instellingen zouden de afdelingen bij het luchten bij een besmetting ook niet van elkaar gescheiden worden. ,,Als je dat merkt, doet dat wel pijn”, zegt een medewerker van de instelling. ,,Daar hebben we al zolang voor gewaarschuwd. Je hebt het gevoel dat je vecht tegen de bierkaai.” Onder het personeel bestaan al langer gevoelens van onveiligheid.

Een partner van een ‘bewoner’ zegt dat gedetineerden bij het dagprogramma hutje-mutje op elkaar zaten. Het personeel zou geen mondkapjes dragen of ze op de kin houden en zelfs na besmetting nog doorwerken. Ook de klachten van de gedetineerden hierover zouden niet serieus genomen worden. ,,En nu mogen ze niet koken, niet sporten, niet douchen, niet luchten, niks nada. Onmenselijk gewoon. Nu mijn partner de hele dag achter de deur zit, weet ik haast zeker dat hij in een depressie raakt, want daar hikte hij al tegenaan.”

Volgens de DJI bestonden er echter wel degelijk al adequate coronamaatregelen als het afstand houden, handen wassen en dragen van mondkapjes. ,,Bezoek was ook alleen maar mogelijk achter glas. De besmette medewerkers zijn bovendien niet aan het werk en worden vervangen door collega’s.”

Een medewerker erkent echter dat afstand houden niet in alle omstandigheden mogelijk is. ,,Soms krijgt een gedetineerde post, kan hij of zij niet lezen en moet je meekijken. Dan kom je toch al gauw te dicht bij elkaar.”

Afleiding

De DJI realiseert zich dat het noodgedwongen 24 uur per dag in eigen cel verblijven ’een ingrijpende maatregel’ is. ,,Er wordt daarom gezorgd voor enige afleiding. Zo worden er mogelijkheden geboden om te sporten in de eigen cel, worden er boeken verstrekt uit de gevangenisbibliotheek en krijgen de gedetineerden die hier behoefte aan hebben extra aandacht van de geestelijk verzorgers die werkzaam zijn in de PI.”

In de instelling zitten veroordeelden van buiten Nederland die illegaal zijn of na hun misdrijf ongewenst zijn verklaard. Vorige week zondag kwamen achttien van hen in opstand omdat ze het niet eens waren met de nieuwe wet Straffen en Beschermen. Die zegt dat illegale vreemdelingen die in de gevangenis zitten alleen recht hebben op basisvoorzieningen als ze niet actief meewerken aan hun terugkeer naar het land van herkomst.

De gedetineerden hadden zich verschanst in de afdelingskeuken en weigerden terug te gaan naar hun cel. Door de inzet van het Intern Bijstandsteam en de landelijke Bijzondere Bijstandseenheid werd de opstand in de avond beëindigd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu