Gevluchte kinderen dolblij naar school

FOTO ARCHIEF DVHN

De gevluchte kinderen die in de noodopvang aan de Van Swietenlaan wonen gaan naar school. Zo'n veertig kinderen krijgen les op twee Groninger basisscholen.

De gevluchte kinderen die in de noodopvang aan de Van Swietenlaan wonen gaan naar school. Zo'n veertig kinderen krijgen les op twee Groninger basisscholen.

De eerste groep is vrijdagochtend begonnen op basisschool De Tamarisk aan de Van Ketwich Verschuurlaan. Het gaat om de kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De jongere kinderen van 4 tot en met 7 jaar gaan vanaf volgende week naar de Boerhaaveschool. Ze vormen een eigen groep en krijgen les van een docent die ervaring heeft met internationale leerlingen en zich vooral richt op de Nederlandse taal.

Teleurgesteld
Eigenlijk zouden de leerlingen eerder deze week al beginnen, maar vanwege de ijzel gingen de scholen dicht. Tot vreugde van sommige Nederlandse kinderen. ,,Maar de kinderen uit de noodopvang waren heel teleurgesteld'', zegt Esmeralda van Boon, locatiemanager van de noodopvang. ,,Ze keken er echt naar uit.'' Des te groter was het enthousiasme vrijdagochtend. Al om 7.15 uur stonden de eerste kinderen met hun schooltas klaar om te gaan.

Voor de jonge kinderen geldt, net zoals voor Nederlanders, de leerplicht. Zodra het kan moeten ze naar school. ,,Dat lukt niet meteen. Voor de eerste periode dat ze in Nederland zijn geldt een soort ontheffing'', zegt woordvoerder Jacqueline Engbers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Kinderen met de leeftijd voor de middelbare school gaan binnen een paar weken ook aan de slag. Met hen wordt eerst een schakelklas gevormd die bedoeld is leerlingen te laten wennen aan Nederland. Van daaruit kunnen ze later doorstromen naar regulier onderwijs.

Noodopvang
De locatie in Groningen is een noodopvang. Bedoeling was de vluchtelingen er maar kort op te vangen, zodat ze door kunnen stromen naar andere locaties voor langer durende opvang. Door de grote toestroom van vluchtelingen is de wachttijd in alle locaties in het land flink opgelopen. Engbers: ,,De verblijfsduur is langer dan verwacht, dus moeten we voorzieningen treffen. Daar hoort school bij.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Gevlucht
menu