Gewapende agenten vallen drugslab in Hellum binnen. Eén verdachte aangehouden

Het drugslab werd gevonden in de groene schuur naast het woonhuis.
Het loopt even tegen zes uur als er een grijze BMW door het dorp rijdt. Wat is hier aan de hand vraagt een buurtbewoner zich af? „Plotseling stappen twee agenten uit de auto met geweren in hun hand.” Niet veel later blijkt dat er een drugslab bij de buurman in de tuin stond.
Eén verdachte aangehouden
Het laboratorium was verborgen in een groene, metalen schuur, naast een woonhuis. De politie meldt dat het lab in werking was en dat er synthetische drugs werden gemaakt. Wat voor soort drugs is nog niet bekend.
Een uur na de inval houden agenten een verdachte aan rondom het lab. Het is niet bekend of dit ook de bewoner van het huis is. Niet veel later sleept de politie een motor en een auto weg. Volgens omwonenden is dat de auto waar de bewoner in reed.
‘Zo’n vriendelijke vent’
Buurtbewoners vertellen dat de schuur waarin het lab werd gevonden in januari 2022 werd gebouwd. De bewoner van het huis naast de schuur woonde er kort. „Een jaar of twee, drie.” Hij is gedeeltelijk eigenaar van het perceel. De tweede eigenaar woont in Loppersum.
„Dit is niets voor hem”, zegt een buurvrouw die staat te kijken. „Het was zó’n lieve vent.”
Drugslabs in de provincie
De politie gaf eerder op DVHN al aan dat er steeds meer drugslabs worden ontdekt in Noord-Nederland. In Groningen, Friesland en Drenthe werden in 2022 elf laboratoria opgerold. Op 22 augustus werd Tess Abels (38) dood aangetroffen bij een drugslab in Kiel-Windeweer.
In maart van dit jaar verscheen het rapport ‘Ondermijning in het Ommeland’ . Hierin stellen onderzoekers dat het Groningse platteland kwetsbaar is voor onder meer drugscriminelen. Inwoners van de provincie hebben, volgens de onderzoekers, geen hoge pet op van de overheid. Ze doppen hun boontjes liever zelf. Bovendien is er weinig politie op de been. De norm is één wijkagent op 5000 inwoners.