Gewezen student verstuurt naaktfoto’s van ex, OM vraagt om celstraf en hulp

Ingang zittingszaal 14

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van 18 maanden (waarvan 10 voorwaardelijk) geëist tegen een 25-jarige man uit Groningen. Hij zou vorig jaar een aantal maanden zijn ex hebben gestalkt.

De man die is geboren in Bangladesh kwam 6 jaar geleden naar Groningen om hier te studeren. Hij kreeg een relatie met een nu 22-jarige student uit Italië. De vrouw maakte na twee jaar een einde aan de relatie. Kort daarna begon hij haar volgens het OM lastig te vallen en te bedreigen.

Daarbij stuurde hij ook naaktfoto’s van zijn ex naar huisgenoten, kennissen en naar haar familie. De officier van justitie hield de rechtbank voor dat de man in drie maanden tijd 496 keer heeft gebeld naar het telefoonnummer van zijn ex. Zij belde hem nooit. Ook zou hij in korte tijd 160 e-mailberichten naar haar hebben verstuurd met dreigementen.

Ontdaan van waardigheid

De officier van justitie noemde het gedrag van de verdachte schaamteloos. ,,Hij heeft haar ontdaan van haar waardigheid. Dat is een van de ergste dingen die je een mens aan kunt doen.’’

Uit een slachtofferverklaring van de vrouw kwam naar voren dat de gebeurtenissen tot op de dag van vandaag een enorme impact op haar hebben. Ze heeft op het punt gestaan zichzelf van het leven te beroven.

Behandeling in kliniek

Bij de hulpverlening bestonden al langere tijd zorgen over de verdachte. Het advies aan de rechtbank is om naast celstraf een behandeling op te leggen in een kliniek. Het OM heeft de rechtbank verzocht om de behandeling te koppelen aan het voorwaardelijk deel van de geëiste straf. Dat betekent dat als hij zich niet laat opnemen, hij 10 maanden extra zou moeten zitten.

Spijt

De verdachte zei dat hij spijt van zijn daden had, maar dat hij geen psychische problemen heeft. Een behandeling vindt hij niet nodig. Wel vindt hij dat hij een straf heeft verdiend.

De rechtbank had een halve dag voor de behandeling van de zaak uitgetrokken. De verdachte was (met mondkapje) bij de zitting aanwezig, de ex liet zich vertegenwoordigen door iemand van slachtofferhulp.

Uitspraak over twee weken


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu