Gewone zorg in ziekenhuis kan in Groningen en Drenthe bij tweede golf corona gewoon doorgaan

Verpleegkundigen in de gangen van het Martini Ziekenhuis. Foto: Peter Wassing

De ziekenhuizen in Groningen en Drenthe zijn beter voorbereid op een nieuwe stroom coronapatiënten dan in het voorjaar. Ze verwachten dat de normale zorg nu niet zo ingrijpend stopgezet hoeft te worden.

,,We hoeven nu niet de hele intensive care vrij te maken voor eventuele Covid-patiënten maar kunnen ze in het achterste deel apart leggen zodat we ook ruimte houden voor reguliere zorg’’, zegt bestuursvoorzitter Paul van der Wijk van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Ook Treant (Emmen, Stadskanaal, Hoogeveen) en Ommelander Ziekenhuis Groningen denken de normale zorg grotendeels door te laten gaan.

Afgesproken is dat alle ziekenhuizen nieuwe coronapatiënten opnemen, maar dat bij langere opnames op de ic vooral het UMCG en het Martini Ziekenhuis Groningen de meeste Covid-patiënten krijgen. Ook het Martini en UMCG gaan er vanuit dat ze in het geval van een nieuwe coronagolf toch zo’n 80 procent van de reguliere zorg door kunnen laten gaan.

Ervaring opgedaan met Covid-patiënten

Doordat er nu meer ervaring is opgedaan met Covid-patiënten en alle maatregelen tegen het besmettingsgevaar, verwachten de klinieken minder dan in het voorjaar hele afdelingen te hoeven vrijmaken. Er zijn veel meer mondkapjes en ander beschermingsmateriaal, er zijn meer sneltesten en gewone testen en het personeel is beter voorbereid. Zo is uitgebreid teruggekeken naar hoe het tijdens de eerste golf ging en zijn verschillende scenario’s opgesteld voor een nieuwe golf, waarbij vooral gedacht wordt aan een ‘harmonicamodel’, waarbij afdelingen snel ingekrompen of uitgebreid worden.

,,Kleine aantallen Covid-patiënten kunnen we aan op de normale ic, zonder dat we hoeven op te schalen naar de crisismodus’’, zegt de woordvoerder van Treant. ,,En doordat we meer ervaring hebben zijn ook verpleegafdelingen beter voorbereid. We hebben nu ook een hoeveelheid mondkapjes die gebaseerd is op wat we tijdens het hoogtepunt van de piek nodig hadden, en dat kunnen we dan drie weken volhouden.’’

Tekort aan ic-verpleegkundigen is nog nijpend

Het wordt nog wel lastig het aantal ic-bedden te verhogen. Vooral het tekort aan ic-verpleegkundigen is nog nijpend. Landelijk is afgesproken dat het aantal ic-bedden van 1150 naar een ‘flexibele’ 1700 moet. ,,We denken dat we het gaan redden in twee stappen naar 18 extra ic-bedden te gaan’’, zegt de woordvoerder van het UMCG. ,,Maar de tweede golf moet niet nú al komen, want nu zijn we er nog niet klaar voor. Apparatuur en ruimte hebben we, maar we willen onze medewerkers niet opnieuw overbelasten. Nieuwe ic-verpleegkundigen opleiden kost tijd. Daarom zijn we verpleegkundigen en artsen van andere afdelingen aan het opleiden zodat ze straks kunnen bijspringen bij de zorg voor Covid-patiënten.’’

Het Martini Ziekenhuis moet zelfs nog verbouwen het aantal ic-bedden uit te breiden, en kampt net als het UMCG met personeelskrapte op de ic’s.

Afgelopen vrijdagen lagen er twee Covidpatienten in het UMCG en geen enkele in de andere ziekenhuizen in het Noorden, voor zover bekend. Landelijk loopt het aantal ziekenhuisopnames wel op en juist de laatste twee weken is in het Noorden het aantal besmettingen het hardst gestegen.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu