Gezelliger, gezonder en duurzamer dan de supermarkt: pluk je eigen groente in Zelfoogsttuin Westpark

Irma Duisterwinkel in Tuin in de Stad, waar ze een zelfpluktuin wil beginnen. Foto: Geert Job Sevink

Het begint in mei met spinazie, tomaten en sla, en gaat door tot in december met boerenkool, postelein en snijbiet. In de nieuwe Zelfoogsttuin Westpark bij De Held kun je straks het hele jaar groente plukken. Een idee van Irma Duisterwinkel (34) uit Groningen.

Ha Irma! Hoe kwam je daar zo bij, een zelfoogsttuin?

„Afgelopen voorjaar kwam ik voor het eerst in de zelfoogsttuin van Gijs Nauta in Haren, zo is het idee een beetje ontstaan. In Groningen was er nog plek bij de Tuin in de Stad in De Held, dus begin ik daar een eigen zelfoogsttuin. Ik wil eigenlijk geen groenten meer kopen in de supermarkt.”

Wat is er dan mis met groente uit de supermarkt?

„Ik liep er tegenaan dat de precieze herkomst heel moeilijk te achterhalen is, en dat de groente vaak van ver weg komt. Al het persoonlijke is er af. Maar in een tuin ken je de teler, heb je contact met elkaar, én weet je dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Het is ook duurzamer om groente lokaal te produceren, in plaats van te importeren uit het buitenland.”

Heb je zelf groene vingers?

„Zeker, van jongs af aan eigenlijk al. Ik vond het heel interessant om te zien wat er allemaal uit zaadjes kon komen. M’n vensterbanken stonden altijd vol met potjes waarin ik zelf plantjes opkweekte. Nu volg ik de biodynamische landbouwschool in Dronten, ik zit in het eerste jaar. Deze tuin aanleggen en onderhouden sluit daar prima bij aan. We beginnen de komende maanden met zaaien en in het voorjaar komen de eerste groentes op: sla, spinazie, worteltjes, tomaten, prei.”

Stel dat ik graag groente wil komen plukken, hoe werkt dat precies?

„Je kunt lid worden van de zelfoogsttuin voor 300 euro contributie per jaar, dus ongeveer 8 euro per week. Ik denk dat we eerst plek hebben voor tussen de dertig en de vijftig mensen, al hoop ik dat het later groter kan worden. Leden kunnen op elk moment komen plukken wat ze nodig hebben. Het oogstseizoen duurt ongeveer van mei tot december.”

Bijna het hele jaar, dus.

„Ja, wintergroenten kun je heel lang oogsten. Boerenkool bijvoorbeeld, postelein, snijbiet, winterwortelen. Aan de andere kant zijn bijvoorbeeld sperziebonen er maar enkele weken per jaar. Daar sta je bijna nooit bij stil omdat ze in de supermarkt altijd verkrijgbaar zijn. Heel onnatuurlijk, eigenlijk.”

Lid worden van Zelfoogsttuin Westpark? Je kunt een mailtje sturen naar [email protected] Zelfoogsttuinen vind je ook in Haren , Ten Boer en Bedum .

Nieuws

Meest gelezen

menu