Gezicht van aanslagen Brussel gaat het redden

Totale ontreddering, de wanhopige blik in haar ogen, bebloed gezicht, haar aan stukken gescheurde kleren en vooral haar blote buik en voeten. Hoewel ze al zit, klampt ze zich vast. Overal puin en rechts een bellende vrouw, opgelucht.

De foto van de twee vrouwen, naast elkaar op stoeltjes in de vertrekhal van vliegveld Zaventem, was een van de eerste beelden die de wereld te zien kreeg vlak na de aanslagen in Brussel. Pas in de loop van de dag werd duidelijk dat bij de aanslagen op Zaventem en het metrostation Maalbeek meer dan dertig doden en bijna tweehonderd gewonden waren gevallen.

Kranten, waaronder Dagblad van het Noorden , plaatsten de foto van de twee vrouwen op hun voorpagina’s. Het toonde de ernst en de impact van de aanslagen, laat een diep menselijk aspect zien. Maar het gaf ook een gevoel van onbehagen. Want immers, vooral de vrouw rechts op de foto is op een zeer kwetsbaar moment gefotografeerd. Is het gepast om haar zo in beeld te brengen?

Daags na de aanslagen wordt duidelijk wie ze is. Haar naam is Nidhi Chaphekar, al vijftien jaar werkzaam als stewardess bij Jet Airways uit het Indiase Mumbai. Ze stond met haar collega’s te wachten om bagage in te checken voor een vlucht naar Newark in de Verenigde Staten.

Voor iedereen die het zich afvraagt: Nidhi gaat het redden. ,,Volgens haar familie doet ze het goed in het ziekenhuis. Ze zijn nog niet in staat geweest om haar te spreken, maar de Indiase ambassade heeft bevestigd dat ze buiten levensgevaar is’’, vertelt een bron aan de Britse krant The Sun.

De foto blijkt gemaakt te zijn door de 36-jarige journaliste Ketevan Kardava van de Georgische publieke omroep. Ze zou die dinsdagochtend naar Genève vliegen om verslag te doen van gesprekken tussen Rusland en Georgië. Net als Nidhi Chaphekar stond ze in de rij om in te checken toen de eerste bomgordel af ging.

Kardava vertelt aan Time dat deuren en ramen open vlogen. ,,Overal was stof en rook. Om mij heen lagen tientallen mensen zonder benen, onder het bloed.’’ Kardava keek als eerste naar haar eigen benen, liet ze weten. ,,Ik kon niet geloven dat ik ze nog steeds had. Ik was in shock. Ik wilde naar een veilige plek, maar ik wilde ook foto's nemen. Als journaliste was het mijn plicht om dat te doen en de wereld te laten zien wat er gaande was. Ik kon ze niet helpen.’’

Haar eerste foto was die van stewardess Nidhi. ,,Ze was in shock, sprakeloos. Ze huilde niet. Ze keek met angst rond." Kardava maakte de foto, zonder te vragen wie de vrouw was en deelde hem via Facebook toen ze buiten stond. Inmiddels is het beeld de wereld over gegaan en werden de gefotografeerde dames hèt gezicht van de aanslagen.

Nieuws

Meest gelezen

menu