Gezondheidseconoom Jochen Mierau: 'Accepteer dat corona hier de komende jaren gaat zijn en kom uit de crisisstand'

Gezondheidseconoom prof. dr. Jochen Mierau van de Rijksuniversiteit Groningen. Siese Veenstra

RUG-Gezondheidseconoom Jochen Mierau pleitte deze week voor een ‘Duits model’ in Noord-Nederland. Het kabinet nam dat donderdag maar deels over.

Toch keek Jochen Mierau overwegend positief naar de persconferentie die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdagavond hielden. „Er is iets meer duidelijkheid gegeven van wat er gaat gebeuren. Dat had nog wel meer gemogen. Een roadmap voor de komende maanden, een jaar of zelfs meerdere jaren.”

RUG-gezondheidseconoom Jochen Mierau vindt dat het Nederlandse kabinet de coronapandemie moet normaliseren. Nu regeert het kabinet nog teveel vanuit de crisisstand en de adrenalinemodus en springt het van incident naar incident. „Accepteer dat corona misschien wel de komende twee jaar hier gaat zijn en pas daar je beleid op aan.”

Mierau zou graag zien dat het corona-dashboard met daarop het reproductiegetal gecombineerd wordt met regionale data, zoals coronabarometer.nl in Noord-Nederland. Om vervolgens een set vaste maatregelen te verbinden aan bepaalde waardes. „Kom je boven die bepaalde waardes, dan weet iedereen wat er gaat gebeuren. Zo is duidelijk wat er gaat gebeuren als het in bepaalde delen van het land corona verder oplaait. Landelijk en regionaal.”

Testen testen testen

Dat coronatests uitsluitend via speciale testlocaties van de GGD’s gehaald kunnen worden wijst er volgens de RUG-gezondheidseconoom op dat we nog steeds vanuit een crisissituatie acteren. „plaats corona in je bestaande zorginfrastructuur. Dan kom je eindelijk uit die crisisstand”.

Samen met zijn collega’s Friedrich en Niesters pleitte Mierau eerder al in Dagblad van het Noorden voor meer testen. „Er is in Nederland een hele goede zorginfrastructuur. We hebben veel meer mogelijkheden om te testen dan we nu doen.” Zo noemt Mierau de medische organisatie Certe of de huisarts. Hij wijst erop dat dat nu al in Duitsland gebeurt. Testen hoeft niet alleen bij de GGD’s, waar volgens de gezondheidseconoom nu een flessenhalseffect ontstaat.

Maatregelen van donderdag

Mierau is blij met de maatregelen die donderdagavond bekend werden, zoals het achterlaten van persoonsgegevens in de horeca. Maar van veel vindt hij dat die nog een stapje verder hadden gekund. Neem de teststraat op luchthaven Schiphol. Reizigers uit corona-onveilige gebieden wordt nu gevraagd zich te laten testen. „Ik zou zeggen: test mensen ongeacht hoe ze terugkomen. Ook als ze met de auto uit Kroatië komen.”

Vanwege het asymptomatische verloop van een coronabesmetting is er veel discussie of testen zonder klachten nut heeft. Toch denkt Mierau dat het testen van bepaalde mensen zonder klachten wel degelijk nut kan hebben.

Hij noemt het ‘selectief asymptomatisch testen’. „Van mensen waarvan je kunt zeggen dat ze een verhoogd risico lopen op een besmetting, bijvoorbeeld omdat ze in een risicogebied zijn geweest, of in aanraking met een positief getest iemand zijn geweest: test ze. Wacht bijvoorbeeld niet op klachten bij bron- en contactonderzoek”. Zo dam je volgens Mierau het virus in.

Indammen of beheersbaar houden

Volgende week volgt een debat over corona in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen verwijten de regering een beleid te hanteren van beheersen, in plaats van indammen. Welke strategie de overheid kiest is Mierau niet helemaal duidelijk, omdat die volgens hem niet gecommuniceerd wordt.

„Als je naar de contouren kijkt, zo wordt gezegd dat de IC’s niet moeten vollopen, dan lijkt het op een strategie van beheersbaar houden. Dat lijkt me niet de juiste weg”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu