Gezondheidseconoom Jochen Mierau: 'Tweede golf van corona is hier en Nederland heeft zich niet voorbereid'

Jochen Mierau in de Folkingestraat in Groningen. Foto: Mariska de Groot

De tweede golf van het coronavirus is aangebroken en we hebben ons niet goed genoeg voorbereid. Dat zegt RUG-gezondheidseconoom Jochen Mierau. Wat ging er fout en wat had de regering anders moeten doen?

‘Daar is hij dan, de tweede golf waarvan we wisten dat hij zou komen maar waarvan we de noodzaak niet voelden om ons erop voor te bereiden.’ Deze woorden deelt de gezondheidseconoom van de Rijksuniversiteit Groningen, Jochen Mierau, vrijdagavond op Twitter. Volgens Mierau was de tweede golf te voorkomen en hij stelt dat, als we zo doorgaan, het einde van de crisis nog ver weg is.

Van welke landen kunnen we wat leren?

Mierau wijst op anderen landen waar het wel lukte om het virus sneller onder controle te krijgen. IJsland en Duitsland bouwden in korte tijd een zorgvuldige teststructuur op, die opgevolgd werd met een nauwkeurig bron en contactonderzoek. Ook IJsland en Duitsland hadden tekorten aan mensen die konden helpen. Maar, universiteiten, het bedrijfsleven en het leger sprongen bij. In plaats van deze voorbeelden te volgen, koos Nederland voor een gevaarlijke koers, aldus de hoogleraar.

Wat gaat er nog meer fout?

De te lange wachtlijsten voor teststraten zorgen ervoor dat een bron- en contactonderzoek (BCO) geen nut meer heeft, zegt Mierau. Het duurt dan immers te lang voordat je weet of je corona hebt en om dan nog uit te vogelen wie je besmet zou kunnen hebben. Die wachtlijsten zijn zo lang, omdat de aanpak van corona te centraal wordt geregeld. ‘Waarom besteden we de gewenste structuur voor testen en BCO niet aan en laten ons ondersteunen door een publiek-privaat consortium dat het wel regelt? Zo is in Nederland bijna alles geregeld en eigenlijk gaat dat best goed.’

Ook pleit Mierau voor meer gebruik van mondkapjes. Het gebruik van een mondkapje kan verspreiding vertragen en bij eventueel contact de ‘virale landing verlagen’. ‘Een groot deel van de totale besmettingen komt voort uit laag risico situaties en juist daar helpen mondkapjes’.

Derde golf

Het afgelopen jaar heeft Nederland genoeg tijd gehad om zich voor te bereiden op een tweede golf. Het ging zelfs enkele maanden goed, en ook toen hebben we de tijd niet genomen, zegt Mierau. ‘De oplossing was letterlijk en figuurlijk dichtbij, maar nu is het einde van de crisis ver weg. Laten we ons dan in ieder geval goed voorbereiden op de derde golf’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu