Gezondheidseconoom Jochen Mierau over verscherpte coronamaatregelen: 'Dit beleid heeft op termijn geen zin'

Gezondheidseconoom Jochen Mierau. Foto: Siese Veenstra

Als de corona-aanpak niet structureel verandert, zullen we in een continue herhaling van op- en afschaling van maatregelen belanden.

Dit voorziet Jochen Mierau, gezondheidseconoom van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hij constateert dat het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) te weinig hebben geleerd van de corona-uitbraak in het voorjaar. De lessen die toen zijn geleerd, zijn niet gebruikt bij het afremmen van de tweede golf, waar we inmiddels in zijn beland.

,,De nieuwe maatregelen die nu worden afgekondigd zijn op zichzelf prima”, zegt Mierau. ,,Ze zullen vast bijdragen aan minder besmettingen.” Maar ze hadden lang niet zo drastisch hoeven te zijn, hadden kabinet en OMT hun huiswerk beter gedaan, meent de professor op het gebied van gezondheidsbeleid.

‘Dit valt niet uit te leggen’

,,Dat de regering in het voorjaar overvallen is door het virus, is te begrijpen. Het was nieuw”, zegt Mierau. ,,Maar feitelijk gebeurt het nu opnieuw en dat valt niet uit te leggen. Het beleid wordt uitgevoerd terwijl het gemaakt wordt. We hebben ons 2,5 maand onvoldoende voorbereid op de tweede golf, terwijl we wisten dat die zou komen.”

Wat hij mist, is een aanpak voor de middellange termijn. ,,Als we straks drie weken maatregelen hebben gehad, wat gaan we dan doen? Daar wordt niks over gezegd”, zegt Mierau. Op deze manier belanden we in een continue op- en afschaling van de maatregelen, met het virus aan het roer in plaats van kabinet en OMT, waarschuwt hij. ,,Op termijn heeft dit beleid geen zin. Er is een structurele interventie nodig.”

Focus moet compleet anders

De focus moet compleet anders, zegt Mierau. In plaats van slechts reageren, moet er veel meer worden ingezet op een fijnmaziger systeem van testen (ook zonder klachten), bron- en contactonderzoek en vroegtijdig opsporen en isoleren van brandhaarden. En het dragen van mondkapjes.

Precies het beleid wat er in Duitsland gevoerd wordt, waar het virus bij lange na niet zo actief is als bij ons. ,,Duitsers gedragen zich echt niet heel anders dan Nederlanders”, zegt Mierau, die zelf in Duitsland is geboren. ,,Ook daar heb je mensen die zich niet aan de regels houden en demonstreren. Het grote verschil is: het beleid.”

Natuurlijk kost zo’n systeem optuigen veel geld, erkent Mierau. ,,Maar vandaag functioneert de Duitse economie precies zoals gisteren, terwijl de Nederlandse economie weer een tik krijgt. Uiteindelijk is de schade van golf op golf veel groter dan de kosten van een echte interventie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu