Gezondheidsraad: vaccin tegen meningokokken B niet in inentingsprogramma

De Gezondheidsraad adviceert over het Rijksinentingsprogramma. Foto: ANP ANP

De Gezondheidsraad adviseert meningokokken B niet in het vaccinatieprogramma voor jonge kinderen op te nemen. De patiëntenstichting vindt van wel, net als de Groningse hoogleraar Maarten Postma.

Sinds dit jaar zitten de varianten meningokokken A, C, W en Y in het Rijksvaccinatieprogramma voor kleine kinderen en jongeren in de puberleeftijd. Er is een soort run op die vaccins gekomen.

Tegen een andere variant, meningokokken C, worden kinderen al sinds 2002 gevaccineerd. In enkele andere landen zit nu ook meningokokken B in het vaccinatieprogramma. De minister besluit na advies van de Gezondheidsraad of dat ook in Nederland gaat gebeuren.

De Gezondheidsraad stelt dat niet bekend is hoe effectief het vaccin tegen meningokokken B is. Dat is bij C en W wel het geval. Bovendien kan het vaccin hoge koorts veroorzaken, vooral bij zuigelingen.

Vorig jaar 81 besmettingen

Vorig jaar waren er in Nederland 81 besmettingen met meningokokken B, waarvan een deel met dodelijke gevolgen.

Dat de Gezondheidsraad negatief adviseert was toch enigszins te verwachten. Meningokokken B is nu nog erg zeldzaam, het vaccin is vrij duur en het beschermt maar in acht op de tien gevallen. Bovendien hebben jonge kinderen drie prikken achter elkaar nodig. En de bijwerkingen van de prik zijn vrij heftig. In Engeland krijgen kinderen standaard een paracetamolletje bij de prik, tegen de koorts.

'Op tijd ingrijpen'

Toch vindt de Meningitis Stichting dat het B-vaccin ingevoerd moet. Hersenvliesontsteking als gevolg van meningokokken is immers zeer ernstig en kan hele levens en families op de kop zetten. De historie laat volgens de meningokokkenstichting zien dat de ziekte in golven verloopt, ook de meningokok B. De laatste jaren is er een stijging. ,,Laten we niet afwachten of de stijging doorzet, maar op tijd ingrijpen’’, stelt de stichting.

Daar is de Groningse hoogleraar farmacie en gezondheidseconomie Maarten Postma het mee eens. Hij zit in de vaccinatiecommissie van de Britse Gezondheidsraad, waar het B-vaccin wèl is ingevoerd.

,,In Engeland kijken ze meer preventief. We staan waarschijnlijk aan de vooravond van een uitbraak en we hebben nu de kans die te voorkomen door te vaccineren’’, zegt Postma. Volgens hem adviseert de Gezondheidsraad negatief vanwege de lage kosteneffectiviteit. ,,Maar die is gebaseerd op een gering aantal besmettingen, terwijl we weten dat het in golfbewegingen komt.’’

'Vaccin hoeft niet extreem duur te zijn'

Het vaccin hoeft op zich ook niet extreem duur te zijn, stelt Postma. ,,En de kosten van de ziekte zijn wel hoog, hoger dan bij veel andere vaccinaties. Kijk maar hoe dramatisch de gevolgen kunnen zijn, zoals sterfgevallen en levenslange gevolgen voor de hersenen.’’

Zolang meningokokken-B niet in het rijksvaccinatieprogramma zit, kunnen ouders hun kinderen wel vrijwillig laten vaccineren. Dat kost alleen zo’n 90 euro per prik.

Nieuws

menu