Glasvezel Oldambt zaak van lange adem

Foto: Archief DvhN

De hele gemeente Oldambt op glasvezelkabel aangesloten krijgen, lijkt een zaak van lange adem. Partij voor het Noorden (PvhN) wil dat de gemeente zelf de portemonnee trekt.

De hele gemeente Oldambt op glasvezelkabel aangesloten krijgen, lijkt een zaak van lange adem. Partij voor het Noorden (PvhN) wil dat de gemeente zelf de portemonnee trekt.

,,We moeten zelf maar initiatief nemen en haast maken”, meent PvhN- fractievoorzitter Jurrie Nieboer. Hij vreest dat Oldambt anders over vijf jaar nog niet voorzien is van glasvezel.

Zorgen
De SP en Oldambt Aktief maken zich eveneens zorgen over het uitblijven van snel internet, zo bleek gisteravond tijdens de commissievergadering.

Ze vrezen dat Oldambt op economisch terrein op achterstand wordt gezet en dat is voor een krimpregio heel slecht.

Nico Postmus, fractievoorzitter van Oldambt Aktief, schetste een dramatisch beeld van het ontbreken van snel internet. Postmus, zelf ervaringsdeskundige, heeft een bedrijf aan huis, maar er is geen glasvezel. ,,Het duurt vijf minuten voordat ik een e-mail heb verstuurd. We leven anno 2016, maar de digitale infrastructuur is van 1970. Dat geeft veel ergernis.”

Geen geld
Wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) van de gemeente Oldambt begrijpt de zorg. Ze vindt ook dat alle Oldambtsters recht hebben op snel internet. Net zoals ze recht hebben op gas, water en licht. Maar de gemeente heeft het geld niet om op korte termijn overal glasvezel aan te leggen.

,,Als we alle witte adressen aansluiten kost dat de gemeente 12 miljoen euro.” Dat trekt de gemeente Oldambt niet. Daarom zet Broekhuizen in op overleg met de provincie Groningen. ,,Die zien het belang van snel internet, maar hebben er nog geen financiële dekking voor.” Over enkele weken heeft Broekhuizen een gesprek met de verantwoordelijk gedeputeerde Patrick Brouns.

Samenwerking
Broekhuizen, en met haar de stichting Oldambt Verbindt, zien in dat alleen samenwerking met de provincies Groningen en Drenthe en alle stichtingen die zich bezighouden met aanleg van glasvezel, de enige oplossing is om glasvezel zo goedkoop mogelijk aan te leggen. ,,Schaalgrootte is van belang.”

Het steekt de politici in Oldambt ook dat de provincie Groningen alleen miljoenen euro's beschikbaar stelt voor het Hogeland. Voor die door aardbevingschade gedupeerde regio is 10 miljoen euro, als lening, uitgetrokken voor aanleg van glasvezel.

Nieuws

Meest gelezen

menu