Glasvezel eist rol overheid

Foto: Archief DvhN

In een verklaring roept de Stichting Glasvezel Groningen gemeentes en provincie op zich actief in te zetten voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied.

In café 't Zielhoes in Noordpolderzijl wordt daartoe vanavond een document vastgesteld. ,,We rekenen er op dat de gemeentes en de provincie elk vanuit hun eigen mogelijkheden meehelpen om dit voor heel Groningen voor elkaar te krijgen'', zegt voorzitter Jan Sietsema van Glasvezel Groningen. De lokale initiatiefgroepen hebben al veel steun verworven, maar ze bestrijken niet de gehele regio, verklaart bestuurslid Geertje Karstens . ,,Ook voor ons zijn er nog witte vlekken, bijvoorbeeld rond Delfzijl en Stadskanaal.''

Behalve de overkoepelende stichting zijn vanavond twaalf lokale initiatieven uitgenodigd. Zij zetten zich in voor snel internet in hun deel van het voor commerciële partijen ‘onrendabele' gebied, dat zich uitstrekt van Westerkwartier tot Oldambt. De stichting ziet het als haar taak om bewoners en bedrijven in het gebied te mobiliseren, zodat ten minste het vereiste tweederde van alle adressen in het gebied zich daadwerkelijk laat aansluiten. In totaal gaat het om circa 17.000 woningen en 2.000 bedrijven. De stichting werd eind vorig jaar opgericht om een vuist richting overheid te kunnen maken. Die ging niet voortvarend genoeg te werk, vonden de oprichters.

Medio maart vindt op het provinciehuis een werkconferentie plaats.

De stichting kan zelf geen opdrachtgever zijn voor de aanleg van een kabel en vraagt daarom de overheid hiervoor alvast voorbereidingen te treffen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu