Alleen de muren en balken resten nog van de monumentale woonboerderij in Nieuwolda die door brand werd verwoest. 'Godsgruwelijk dankbaar dat mijn gezin nog leeft'

‘Godsgruwelijk dankbaar’ is Ken Dijk dat zijn gezin gezond is. Dankzij hun twee waakzame honden ontsnapten zijn vrouw en kinderen aan de vuurzee die hun monumentale boerderij in de nacht van donderdag op vrijdag totaal verwoestte.

De voorgevel van de woonboerderij in Nieuwolda. Die staat er nog

De voorgevel van de woonboerderij in Nieuwolda. Die staat er nog Foto: 112Groningen

Het is kort voor middernacht als Dijk een telefoontje krijgt van zijn vrouw met het onthutsende bericht dat de boerderij in brand staat. Kort daarvoor werd ze wakker door het geblaf van de honden. Zelf hoorde ze ook knallen in de schuur en daarna zag ze al de vlammen door het dak gaan. Een van de honden waren ze een poos kwijt. Maar na een zoektocht in het dorp werd de hond weer gevonden bij de camping.

Ik ben vol gas naar Nieuwolda gereden

Dijk was aan het werk in zijn bedrijf in Hoogezand toen hij van de rampspoed hoorde. ,,Ik ben direct in de auto gestapt en vol gas naar Nieuwolda gereden. Ik denk dat ik mij aan geen enkele verkeersregel heb gehouden. Ter hoogte van Scheemda zag ik al dat het mis was. Van verre zag ik de vlammen.”

In het dorp Nieuwolda dachten toen veel mensen nog dat de overwinning van het Nederlands elftal op Oostenrijk gevierd werd met vuurwerk. Maar het geknal duurde wel erg lang en toen ook het geluid van sirenes door het dorp galmden wisten veel mensen: dit is mis. Het geknal werd veroorzaakt door asbest. Een gasfles explodeerde.

Met veel liefde en passie restaureerde de eigenaar de boerderij

Het is vrijdagmiddag. Van de boerderij staat nog een deel van de achter- en voorgevel overeind. Er kringelt rook omhoog vanuit de puinhopen. Inwoners komen kijken wat rest van de monumentale Oldambtster boerderij uit 1830. Eenden zwemmen rustig in het aangrenzende Kattendiep.

Drie jaar geleden begon Dijk, met hulp van aannemers met de renovatie van de boerderij. ,,Met veel liefde en passie zijn we al jaren aan de slag. Ik wilde altijd al een Oldambtster boerderij. Mijn hele ziel en zaligheid heb ik er ingestopt. De achtergevel was net ingevoegd en de slaapkamers van de vier kinderen waren ook gereed. Het dak was al vernieuwd. We hebben veel ornamenten kunnen behouden. Veel was in oude staat.”

Dijk, zijn vrouw en vier kinderen kunnen nog steeds niet bevatten wat er is gebeurd. Dankbaar is het gezin voor de hulp van medebewoners in het dorp. Die kwamen met kleding aanzetten. ,,We hebben helemaal niets meer. Een paar onderbroeken en ik mijn werkkleding. Weet je, je hele leven is weg. De foto’s van mijn ouders, die van mijn vrouw. Alles. En de boerderij is ook weg. Toch een deel van de geschiedenis van het dorp. Er liggen voor veel mensen herinneringen.”

Ik moet dit weer opbouwen; ik heb een gezin

Voordat Dijk de boerderij in bezit kreeg werden er door de vorige eigenaar feesten gehouden. Zo trad er ooit de bekende Drentse volkszanger Jannes op en ook tijdens de traditionele feestweek werd het terrein ingericht voor de kermis. Het is daarom dat het halve dorp meeleeft en even komt kijken.

Hij is even stil als hem wordt gevraagd of hij de kracht heeft om de boerderij weer op te bouwen. Dan: ‘’Ik moet wel. Ik heb een gezin.” Het gezin is voor enkele dagen ondergebracht in een boerderij in het dorp. Waar ze daarna moeten wonen om hun leven beetje bij beetje weer op te rapen is nog onduidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu