Burgemeester Velema van Westerwolde blij met manifestatie Ter Apel: 'Goed dat het gevoel van onmacht is geuit'

Ruim 100 mensen namen deel aan de manifestatie Foto: Huisman Media

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde is blij dat ruim 100 mensen duidelijk hebben gemaakt een humane asielopvang in Ter Apel te willen.

Dat aantal mensen nam vrijdag deel aan een manifestatie voor het asielcentrum in het grensdorp. De bijeenkomst was georganiseerd door SP’er Angqlique Schoonewille uit Veendam en bedoeld om solidariteit te betuigen met de inwoners van Ter Apel, het COA-personeel en de vluchtelingen in de opvanglocatie.

Gevoel van onmacht

Die locatie zit al weken te vol en verschillende sprekers riepen de regering tijdens de manifestatie op daar iets aan te doen. ,,Het is goed dat deze noodkreet is geuit en het gevoel van onmacht is vertolkt’’, aldus Velema. ,,Ik bezocht de manifestatie zelf ook en was ook blij dat die goed is verlopen.’’

Grootste moeite

Velema trok zelf ook al verschillende keren aan de bel over de te volle opvang in Ter Apel. Het gevolg was dat elders in het land noodlocaties werden opgezet. Maar de situatie in Ter Apel is nog altijd zorgelijk, zo zegt Velema. Het COA heeft elke dag de grootste moeite om her aantal bewoners van het asielcentrum beneden het afgesproken maximum van 2000 te houden.

Dit omdat elke dag zich nieuwe vluchtelingen in Ter Apel melden en de doorstroming naar andere opvanglocaties niet altijd vlot verloopt omdat daar de plekken ook bezet zijn. Daarom blijft het COA ook roepen om meer opvanglocaties, het liefst grote en voor langere tijd te gebruiken.

Nieuws

menu