Goede vrijdag: struinen over de bloemetjesmarkt

Veel bloemen, planten en een beetje regen vrijdag tijdens De Bloemetjesmarkt (officieel De Bloemenjaarmarkt) in de binnenstad van Groningen.

De Bloemetjesmarkt verspreidt zich over de Grote markt, het Waagplein, de Vismarkt en het A-Kerkhof. Ook dit jaar worden er weer vele bezoekers verwacht. Alle 102 standplaatsen zijn gereserveerd.

En het weer? ,,Ja jammer hè'', zegt orgelman Marcel Eissens uit Sauwerd. Hij staat met draaiorgel 'Pronkjewail' op de Grote Markt. Voor de gelegenheid speelt hij ook Duitse muziek.

,,De mensen hebben geen zin om met dit weer bij een draaiorgel te gaan staan.'' Bovendien, zegt hij, is de regen niet goed voor het apparaat. ,,Gelukkig heb ik een zeil er overheen gespannen.''

De eerste bloemenjaarmarkt

In 1983 werd de bloemenjaarmarkt voor de eerste keer georganiseerd. Toen schreef het Nieuwsblad van het Noorden het volgende: ,,Opvallend druk was het de eerste uren van de markt nog niet, maar volgens de verwachtingen zijn in de loop van de dag door de kleurenpracht van bloeiende kamerplanten en snijbloemen veel binnenstadsbezoekers naar de meterslange rijen marktkramen getrokken."

Lees het originele artikel hieronder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu