Gommers maakt draai: 'Noorden heeft zuidelijke provincies juist heel erg geholpen bij opvang coronapatiënten, maar het is wel ver weg'

Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care is blij met de hulp uit het Noorden. Foto: BSR Agency

Diederik Gommers is tóch blij met de hulp van de noordelijke ziekenhuizen in de coronacrisis. De voorman van de landelijke ic-verenging klaagde aanvankelijk nog over een gebrek aan bereidwilligheid in het Noorden om coronapatiënten op te vangen.

Dat kwam Gommers op de nodige kritiek te staan van Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis in Groningen. ,,Kan iemand Diederik Gommers een keer laten ophouden steeds af te geven op het Noorden? Vanmiddag opnieuw! Wij bieden al weken plekken aan die niet worden ingevuld’’, tweette hij zondag.

Een telefoongesprek tussen Gommers en Feenstra volgde. Sindsdien lijkt de kou uit de lucht.

'Noorden heeft heel erg geholpen'

,,De noordelijke provincies hebben de zuidelijke provincies heel erg geholpen. Ze hebben nu veel plekken gecreëerd’’, zei Gommers dinsdagavond bij het televisieprogramma Op1 .

Hij voegde er meteen aan toe dat de aangeboden ic-bedden niet allemaal worden gebruikt. ,,Waarom? Ja, het is best ver weg. Dus er zijn ook weer menselijke barrières waarom we er geen gebruik van maken’’, aldus de arts.

Piek lijkt voorbij

Op het hoogtepunt van de crisis lagen er ruim 140 patiënten uit andere regio’s in het Noorden. Ook de afgelopen weken zijn er nog patiënten uit Brabant naar de noordelijke provincies overgebracht.

De piek wat betreft coronapatiënten lijkt voorbij, waardoor er meer aandacht komt voor andere zorg. Om extra ic-bedden in het Zuiden beschikbaar te krijgen, kunnen ziekenhuizen ervoor kiezen om coronapatiënten over te brengen naar het Noorden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu