Het beeld van Groningen: Gondel op de Kemkensberg

Helder zicht voor rijksambtenaren is een hels karwei. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: glazenwassers.

Een duizelingwekkend gezicht. Twee glazenwassers op eenzame hoogte in een gondel op de Kempkensberg. De fotograaf hangt over de rand van het dak. Zo’n foto maak je echt niet elke dag.

Locatie: een van de splinternieuwe rijkskantorenflats op het voormalige Engelse Kamp. Tijdstip: maandagmorgen 19 juli 1971. Het is inmiddels de derde werkdag op rij dat K. Klijnstra en R. Alberts van schoonmaakbedrijf Flietstra uit Franeker de hangbak delen. Gelukkig zat er een weekend tussen. Het zal even wennen zijn geweest, want ook voor hen is dit geen routineklus. Vorige week moesten ze het werk nog twee keer stilleggen vanwege te harde wind. De gondel ging gevaarlijk slingeren bij windkracht 6. Met een beetje geluk kan vandaag de wasbeurt van het kolossale gebouw worden voltooid.

Vier identieke vierkante flats. Elk vijftien bouwlagen (58 meter) hoog. In totaal ruim 3100 vensterruiten. Bijna 45 jaar later worden de vier blikvangers op de Kempkensberg gesloopt. Dan zijn we maar liefst meer dan 1800 dagen glazenwassen verder. Helder zicht voor rijksambtenaren is een hels karwei.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? [email protected]

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu