Google repareert foute openingstijden bloemist

Google herstelt openingstijden van Bloemisten Foto: Jilmer Postma

Google Maps heeft de openingstijden van Groningse en Drentse bloemenwinkels in de nacht van maandag op dinsdag weer kloppend gemaakt. Dat was nodig omdat de zoekmachine sinds zaterdag tal van bloemisten op ‘tijdelijk gesloten’ had gezet, terwijl de winkels gewoon open zijn.

Hoe het precies kon gebeuren, is volgens woordvoerder Rachid Finge onduidelijk. Vermoedelijk zat de fout in menselijk handelen en niet in het algoritme. Dat zo’n fout wordt gemaakt ‘is niet de bedoeling’, benadrukt hij. Finge werkt enkele jaren als woordvoerder bij het bedrijf en kan zich niet herinneren dat dit eerder gebeurde. De informatie voor de wijziging haalde het bedrijf uit ‘gezaghebbende gegevensbronnen’, welke bronnen dat waren, is niet duidelijk.

Google verzamelt zelf info

Ondernemers kunnen zelf hun openingstijden invullen bij het bedrijf. Als zij dat niet doen, dan verzamelt Google die gegevens zelf. Hierdoor kan de zoekgigant van duizenden ondernemingen gegevens publiceren waardoor Google een zo volledig mogelijk beeld kan schetsen, is het idee. Ondernemers en consumenten zouden hiervan kunnen profiteren. Doorgaans gaat het goed, zegt Finge, maar afgelopen weekend dus niet en ging het in heel Nederland mis.

„Het is de reden waarom we mensen aanraden zelf informatie aan te leveren, als zij daar controle over willen”, zegt Finge. Meerdere bloemisten klaagden echter dat dit afgelopen weekend niet werkte, de wijzigingen verschenen niet in het zoekprogramma. Volgens de woordvoerder werkte het wel: „Je (ondernemer red.) kunt je altijd aanmelden en de tijden wijzigen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu