Google volgt onze bewegingen tijdens coronamaatregelen: dit zijn de resultaten (en Groningen valt op)

In de vroege lentezon doen jongeren een workout in het Noorderplantsoen in Groningen. Foto: Corné Sparidaens

Wat doen de maatregelen om corona in te dammen met onze bewegingen? Die vraag stelde Google zich. Het softwarebedrijf heeft alle bewegingen van gebruikers op een rijtje gezet, uitgesplitst per provincie. Dit zijn de resultaten. Spoiler: Groningen is de enige provincie van Nederland waar het bezoek aan parken ten tijde van de maatregelen toch steeg.

Winkels, horeca en recreatie: flinke daling (-61 procent)
Restaurants, cafés, winkels, musea, bibliotheken, bioscopen. Het bezoek in de categorie 'retail & recreation' is in Drenthe fors gedaald met 61 procent. De dalende trend gaat steeds verder door sinds op 15 maart duidelijk werd dat alle cafés en restaurants dicht moesten.

Supermarkten en apotheken: hamsteren! (-30 procent)
Opvallend is de piek rondom 15 maart in de categorie 'grocery & pharmacy'. Sloegen we toen misschien aan het hamsteren en verklaart dat de piek? Hoe dan ook: na 15 maart is ook in deze categorie een duidelijke daling te zien in bezoek. Vergeleken met de periode voor de corona-maatregelen een daling van 30 procent.

Parken: mooi weer (-27 procent)
In de parken is het rustiger geworden. Toch lijkt het, afgaande op de grafiek of mensen in Drenthe af en toe nog massaal naar buiten gingen. In de lijn zijn veel pieken te zien. Het mooie weer zal zeker bijgedragen hebben. In totaal was een daling van 27 procent te zien in het bezoek aan parken. Eerder zagen we al dat mensen in Drenthe in de zonnige weekenden er wel op uit gingen, maar ze zich aan de regels hielden.

Stations openbaar vervoer: scholen dicht en thuiswerken (-58 procent)
De grootste daler na retail en recreatie: op stations voor openbaar vervoer is een daling te zien van 58 procent. Veel gebruikers zitten thuis: scholen gingen dicht en veel mensen werken thuis.

Werk (-29 procent)
We gaan minder naar onze werkplek. Sinds 15 maart is een duidelijke daling te zien. Het lijkt erop dat een week later veel collega’s toch even samen zijn gekomen, maar de dagen erna is een groot deel weer thuis gaan werken: een daling van 29 procent.

Thuiswerken en -leren (+9 procent)
Voor de hand liggend: de bewegingen rondom onze eigen woning zijn toegenomen. In Drenthe was een stijging te zien van 9 procent. Niet zo’n indrukwekkende stijging als de daling in andere sectoren.

Winkels, horeca en recreatie: flinke daling: (-65 procent)
Net zoals in Drenthe is het bezoek aan restaurants, cafés, winkels, musea, bibliotheken en bioscopen flink gekelderd. In Groningen zelfs iets meer met 65 procent.

Supermarkten en apotheken: hamsteren! (-31 procent)
Ook in Groningen sloeg men even aan het hamsteren, te zien aan de piek rondom 15 maart. Daarna kwam de daling: min 31 procent.

Parken: Groningen de enige stijger van het land: mooi weer en dus naar buiten (+2 procent)
Opvallend: in Groningen is men er meer op uit gegaan naar parken: plus 2 procent. Groningen is de enige provincie waarin het bezoek aan parken steeg. Mogelijk hebben de vele studenten in Groningen en bezoek aan plekken als het Noorderplantsoen invloed. De vergelijking is gemaakt met de zes weken voor de crisis. Toen was het bepaald geen lekker weer: dat zal er ook iets mee te maken hebben dat er toch een stijging te zien is. Te verwachten is dat de stijging in deze categorie spectaculair was geweest zonder de coronamaatregelen.

Stations openbaar vervoer: scholen dicht en thuiswerken (-63 procent)
Een duidelijke daling: meer nog dan in Groningen. Op stations en in het openbaar vervoer is het rustig: een daling van min 63 procent.

Werk (- 33 procent)
De grafiek van het bezoek aan werkplekken is bijna identiek aan die in Drenthe. Groningers blijven sinds pakweg 15 maart meer thuis. Een week na de maatregelen is een kleine opleving te zien in bezoek aan werkplekken, daarna blijven we weer meer thuis: min 33 procent.

Thuiswerken en -leren (+10 procent)
Voor de hand liggend: de bewegingen rondom onze eigen woning zijn toegenomen. In Drenthe was een stijging te zien van 9 procent. Niet zo’n indrukwekkende stijging als de daling in andere sectoren.

Methode

Google maakt gebruik van de gegevens uit mobiele telefoons. De data zijn afkomstig van mensen die toestemming hebben gegeven om hun locatie te tracken. De baseline in de grafieken is data uit de periode van vijf weken tussen 3 januari en 5 februari, voordat de corona-maatregelen van kracht waren. De resultaten van heel Nederland zijn hier te vinden.

Google stelt dat de gegevens volledig geanonimiseerd zijn. Wil je het volgen van je locatiegegevens uitzetten? De Consumentenbond maakte onderstaand filmpje over hoe je dat doet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu