'Gratis noodopvang: nu!' Actiegroep confronteert RUG tijdens opening academisch jaar met hoog aantal dakloze studenten in Groningen

Actiegroep Shelter Our Students confronteerde de Rijksuniversiteit Groningen tijdens de opening van het academisch jaar met spandoeken over het hoge aantal dakloze studenten aan het begin van het collegejaar.

Spandoek van Shelter our Students bij de cortège van hoogleraren bij de opening van het academisch jaar.

Spandoek van Shelter our Students bij de cortège van hoogleraren bij de opening van het academisch jaar. Foto: Corné Sparidaens

Dat honderden studenten nog steeds dakloos zijn in Groningen komt volgens actiegroep S.O.S. (Shelter Our Students) door de groei van de RUG. Inmiddels hebben ruim 150 dakloze studenten een slaapplek gekregen bij inwoners van Groningen. Woordvoerder Marinus Jongman: ,,Ook deze studenten zijn dakloos. Ze hebben tijdelijk een slaapplek, maar geen huis.”

Gratis noodhuisvesting: nu!

Maandagmiddag werd voor de ingang van de Martinikerk, waar de feestelijke opening van het academisch jaar plaatsvond, geprotesteerd met meerdere spandoeken. Daarop stonden de teksten: ' Endless RUG Growth = homeless students ', ' Free Emergency Housing Now ' en ' Ten thousand hours of unpaid work every day at the University of Groningen '.

Probleem aanpakken bij de bron

Jaarlijks worden er honderden extra studentenwoningen opgeleverd, maar komen er evenveel of zelfs meer studenten bij. S.O.S. vindt dat het probleem aangepakt moet worden bij de bron. ,,Hier valt niet tegen op te bouwen. Het onderliggende systeem, waarbij de universiteiten niet kunnen sturen op studentenaantallen, moet aangepakt worden zodat de RUG kan stoppen met groeien.” concludeert Jongman.

10.000 uur overwerk per dag

De groei van de universiteit heeft niet alleen gevolgen gehad voor studenten, maar ook voor docenten. Vorig jaar berekende de Democratische Academie Groningen dat er iedere dag 10.000 uur wordt overgewerkt aan de RUG. Een deel hiervan wordt veroorzaakt doordat de studentenaantallen enorm groeiden in de afgelopen jaren, terwijl de financiering voor het hoger onderwijs niet is meegegroeid.

Vier eisen

S.O.S. wil een permanente oplossing voor het probleem van dakloze studenten. De beweging heeft vier eisen. Ze willen een campus met studentenwoningen op Zernike, noodopvang voor alle studenten die momenteel dakloos zijn in Groningen, betere communicatie voor volgend jaar en dat de RUG zich uitspreekt tegen de ongeremde groei van universiteiten en hogescholen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Universiteiten
menu