Griepgolf overlapt met hooikoorts

De griepepidemie neemt weer toe in Noord-Nederland. Bovendien steekt ook hooikoorts alweer de kop op door het rustige lenteweer.

Op scholen en in bedrijven is het aan het aantal ziektemeldingen te merken: er wordt volop gesnotterd en redelijk veel mensen hebben last van griepachtige verschijnselen. Dat kan twee oorzaken hebben: griep en hooikoorts, en ze heersen allebei.

Na een aanvankelijke afvlakking van de griepgolf wijzen cijfers van zowel het instituut Nivel als DeGroteGriepmeting erop dat na de voorjaarsvakantie de griepepidemie weer aantrekt. Dat is een normaal verschijnsel: als mensen op het werk of kinderen op scholen weer dicht bij elkaar komen, kunnen ze elkaar besmetten.

Door het rustige lenteweer zijn er vroeg in het jaar redelijk veel pollen in de lucht, stellen Pollenkalender en Pollennieuws, een onderzoeksgroep van biologen. De rijpe katjes van elzen geven pollen af en er zijn nog hazelaars.

Allergoloog Hanneke Oude Elberink van het UMCG kreeg zelfs al vlak voor de kerst meldingen van patiënten over hooikoorts. ,,Dat was pas uitzonderlijk’’, zegt Oude Elberink. ,,Toen de witte els, nu de zwarte els.’’

Hooikoorts in maart is volgens de allergoloog vrij normaal. ,,Niet anders dan anders. Maar door het mooie weer komt het meer voor en iedereen die de tuin in gaat en buiten is, krijgt inderdaad meer last.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu