Hier is het griezelen geblazen in Groningen. Halloween komt er weer aan, maar waarom laten mensen zich voor de leuk bang maken?

Guur, koud, donker en griezelig: het is herfst. Amerikanen, Canadezen en Britten vieren Halloween en in de bioscopen draaien horrorfilms. In Siddeburen, Groningen en Appingedam kun je in dit seizoen zomaar een zombie tegenkomen.

Hildo Winkels (rode jas) is druk in de weer met vrijwilligers om het spookhuis op te bouwen in Appingedam. Het huis is onderdeel van de spooktocht.

Hildo Winkels (rode jas) is druk in de weer met vrijwilligers om het spookhuis op te bouwen in Appingedam. Het huis is onderdeel van de spooktocht. Foto: Jan Willem van Vliet

Vuurspuwende ogen zo groot als juskommen had ‘de stommelsteert’, de spookhond die het gehucht Hoetmansmeer volgens de overlevering onveilig maakte. De duistere hond is na de negentiende eeuw gelukkig verdwenen. Maar rond deze tijd van het jaar weet je nooit wat je tegenkomt op straat. Zombies, vampiers of andere spookachtige gruwelijke griezels bijvoorbeeld.