Je haar groeit sneller nu het warmer wordt, maar de kapper zegt dat je maar beter van je uitgegroeide coronacoupe kunt afblijven

Kappers teleurgesteld over langere sluiting ANP

We kunnen al een maand niet naar de kapper en een professionele knipbeurt zit er vanwege de coronamaatregelen voorlopig ook even niet in. Maar hoe snel groeit je haar eigenlijk? En is het wel verstandig om zelf je corona-coupe bij te punten?

,,Je haar groeit ongeveer een centimeter per maand”, zegt Mariël Aeissing, vakdocent haarverzorging van het Alfa-college. En met dat zonnige weer van de afgelopen weken, gaat dat zelfs nog een stukje sneller. ,,Dat komt omdat warmte de bloedsomloop stimuleert. Daardoor groeien nagels en haren ietsje sneller. Maar dat is nihil, het groeit niet opeens twee keer zo hard.”

,,Mensen met lang haar gaan gemiddeld om de zes of acht weken naar de kapper”, zegt Aeissing. ,,Maar met een korte coupe moet je soms na twee weken al worden bijgeknipt.” Maar omdat de kapsalons moeten dichtblijven vanwege het coronavirus, gaat dat even niet. En dus proberen sommigen hun kapsel thuis te redden.

‘De corona-coupe wordt misschien wel een trend’

Aeissing is geen voorstander van die do-it-yourself -knipbeurten. ,,Wij zijn het unaniem eens dat je haar thuis knippen geen goed idee is. Om kapper te worden volg je een opleiding van twee of drie jaar. Knippen leer je echt niet door thuis een paar video’s te kijken.”

En dus zit Nederland voorlopig nog even met de handen in het haar. ,,De coronacoupe wordt misschien wel een trend”, grapt de vakdocent. Het advies van Aeissing: ,,Mensen met langere haarlengtes moeten hun haar goed verzorgen. En voor mensen met kort haar is het misschien wel hét moment om een nieuwe coupe te overwegen.”

‘Gewoon laten groeien’

Arnold Wemmenhove van de Echte Mannen Kapper Barbershop in Groningen heeft in het verleden wel vaker zelfgeknipte kapsels moeten redden. ,,Dan komen ze twee dagen later naar de kapper, en dan zie je meteen dat er iemand anders heeft geknipt.” Maar vanwege de coronamaatregelen kunnen kappers nu niet bijspringen om te helpen. En dus is ook zijn advies: ,,Gewoon laten groeien. En een beetje extra gel of wax in het haar.”

Hoewel wat extra centimeters haar bij een gemiddeld vrouwenkapsel niet snel opvallen, lopen mannen er al snel voor schobberdebonk bij. ,,Voor vrouwen is het veel makkelijker. Als dat een tijdje niet geknipt wordt, zie je daar weinig van”, aldus Wemmenhove. ,,Maar zelf je kapsel knippen als man is eigenlijk niet te doen. Als je een herenkapsel een millimeter te kort knipt dan zie je dat meteen. Of alles moet eraf met de tondeuse.”

Wemmenhove is al 33 jaar herenkapper. ,,Korte kapsels knippen, dat moet je echt leren.” Juist daarom hoopt hij dat mannen (en hun partners) van de keukenschaar af zullen blijven. ,,Kappers hebben een model in je haar geknipt. Als je dan een tijdje niet naar de kapper gaat, wordt het een model in een langere versie. Maar als iemand dan zelf gaat knippen, is het hele model weg.”

Geen illegale knipbeurten, maar wachten op de heropening

De herenkapper merkt dat de behoefte aan een knipbeurt groot is. ,,Iedere dag krijgen we telefoontjes met de vraag of we toch niet even kunnen knippen. En of we misschien een thuis-service hebben. Het merendeel van onze klanten is student. Die hechten er toch wel waarde aan dat ze er goed bijlopen.” Maar illegaal knippen, daar begint de Wemmenhove niet aan. Een knipbeurt in coronatijd kan een kapper een boete van 4000 euro opleveren.

Voor nu kan Wemmenhove alleen uitkijken naar het moment dat hij de zaak weer open kan gooien, al wordt het wel anders dan voorheen: ,,Het wordt een puinhoop. Straks als we weer open kunnen wordt het stervensdruk. Normaal kun je bij ons binnenlopen zonder afspraak. Dan krijg je rustig een kopje koffie, en kun je een rustig socializen met de andere klanten. Dat is er straks niet meer bij. De volgende klant zou buiten moeten wachten totdat hij naar binnen kan. Daar wordt het gezellige sfeertje wel een beetje anders van.”

Nieuws

Meest gelezen

menu