Groen licht voor 7000 varkens Harpel

Foto: Archief DvhN

Het licht moet op groen voor de forse uitbreiding van een varkensmesterij bij Harpel. Dat bedrijf kan daardoor ruim 7000 varkens herbergen.

Dat vinden burgemeester en wethouders van de gemeente Vlagtwedde. Zij hebben Gedeputeerde Staten van Groningen inmiddels gevraagd om een verklaring van geen bedenking af te geven.

De varkensmesterij ligt iets ten zuiden van Harpel en biedt nu plaats aan ongeveer 4300 dieren. De eigenaren klopten enkele jaren geleden al aan bij de gemeente Vlagtwedde, met het verzoek voor een flinke uitbreiding.

Pijplijngeval

,,Dit plan past binnen het bestemmingsplan voor het buitengebied'', zegt wethouder Seine Lok (CDA). ,,Het voldoet aan de eisen die wij stellen en daarom stemmen we in met de uitbreiding.''

Voor de uitbreiding is instemming van de provincie onontbeerlijk. Als die er niet mee instemt, gaat een streep door het plan. Volgens de huidige provinciale regels is een uitbreiding van een mesterij op die plek niet toegestaan. De eigenaren van de mesterij legden hun plan echter al op tafel toen die regels nog niet golden en daarom geldt het als een zogenoemd pijplijngeval. Normaal gesproken zet de provincie daarbij het licht op groen.

Vlagtwedde had een jaar geleden ook met zo'n pijplijngeval te maken. Een varkensmester in de buurtschap De Maten bij Ter Apel wilde ook zijn bedrijf uitbreiden. Daarin was ruimte voor ongeveer 2200 dieren. Na de uitbreiding zou er plaats zijn voor meer dan 8000 varkens. De provincie gaf haar toestemming en de meerderheid van de gemeenteraad van Vlagtwedde ging ook akkoord. De raad moest een besluit nemen, omdat er in dat geval wel sprake was van een afwijking van het bestemmingsplan.

Geen instemming nodig

Bij het plan dat nu op tafel ligt, is die afwijking er niet en hoeven B en W de gemeenteraad formeel niet om instemming te vragen. In de raad zitten partijen die uiterst kritisch staan tegenover grotere mesterijen en die tegen de uitbreiding in De Maten stemden. Coalitiepartij PvdA en de Partij voor de Dieren bijvoorbeeld, maar ook oppositiepartij GroenLinks.

Fractievoorzitter René Kriek van GroenLinks zit niet te wachten op de uitbreiding van het bedrijf bij Harpel. ,,Ook hier komt er weer een stal bij en op die manier wordt het landschap steeds meer ontsierd. En vergeet niet de geuroverlast die mesterijen veroorzaken. Onze gemeente wordt er op deze manier niet mooier op voor toeristen.''

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu